140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Директивите на ЕС за птиците и местообитанията под въпрос

На конференция в Амстердам от 28 до 30 юни 2016 г. Европейската комисия трябваше да представи резултатите от своята оценка за ефективността на Директивите за птиците и местообитанията.

Тези резултати трябваше да послужат за основа на дискусиите относно прилагането на Директивите за природата сред държавите членки на ЕС по време на срещата, на която много правителства и неправителствени организации  планираха да присъстват. Въпреки това, Европейската комисия не успя да публикува оценката си преди началото на конференцията.

Това бе официалната причина Холандия да отмени конференцията в Амстердам.

Още през октомври 2013 г. Европейската комисия обяви, че ще бъде извършена оценка на ефективността на Директивите за птиците и местообитанията, за да се прецени дали тези важни закони все още са “адекватни за предназначението си”.

През 2015 г. в отговор на опасенията, че това може да отслаби законодателството, заинтересованите страни от целия ЕС представиха доказателства, че законите са адекватни за предназначението.

В допълнение повече от 520 000 граждани на ЕС, от които 10 000 българи, отговориха на общественото допитване на ЕК и поискаха запазване и по-добро прилагане на природозащитните директиви.

Това беше отразено на срещата на министрите на околната среда на Съвета през декември 2015, както и с вота на Европейския парламент през февруари тази година. И двете институции определиха пълното прилагане на Природозащитните директиви като ключово за достигането на целите на Стратегията за биоразнообразието на ЕС до 2020 г.

Въпреки призива на неправителствените организации, на средните и малките предприятия, на гражданите и на Европейския парламент, както и на страните членки за възможно най-скорошното пълно прилагане на природозащитните директиви, Комисията все още се бави и създава неяснота за бъдещето на опазването на природата в Европа.

Ариел Брунер, директор по европейските политики в BirdLife Европа заяви: “Това е шокираща новина и срам за Европейската комисия. Заключенията от оценката за ефективността трябва да са съвършено ясни и е необяснимо защо Комисията отказва да ги публикува и да премине към така нужните действия за опазване на биоразнообразието в Европа.“

http://bspb.org

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ