140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Дивата природа намалява бързо и необратимо

Дивата природа на глобално ниво намалява с тревожни темпове. Около 10 на сто от дивите и непокътнати региони – с площ равняваща се два пъти размера на Аляска, са изчезнали в последните две десетилетия, в които човешките дейности се развиват бурно.

Това предупреждават в нов доклад учени, цитирани от агенция “Ройтерс”.

Най-засегнатите континенти са Южна Америка, който губи 30 процента от дивата си природа в този период, и Африка, който загуби 14%.

Основната причина за тези загуби на световно ниво е унищожаване на дивата природа заради селското стопанство, дърводобива и мините.

Новото проучване, публикувано в списание Current Biology в края на миналата седмица, е най-новото изследване, което документира въздействието на човешките дейности, засягащи климата, ландшафта, океаните, природните ресурси и дивата природа в глобален мащаб.

Учените са картирали зоните с дива природа по света, с изключение на Антарктида, и са сравнили резултатите си идентична карта, която използва същите методи, направена през 1993 г.

Изследването констатира, че в цял свят са останали малко над 30 млн. кв. км дива природа – с биологично и екологично непокътнати региони, без съществена човешка намеса. От изчисленията през 1993 г., 3.3 млн. кв. км от дивата природа са изчезнали, установяват учените.

Загубите в последните две десетилетия са най-сериозни в района на Амазонка и Централна Африка.

Изследователите определят тези загуби като “невероятно тъжна” тенденция, защото тези девствени места няма да могат да бъдат компенсирани или възстановени.

“Веднъж изчезнали, липсата на тези диви региони ще има шокиращи последици за биоразнообразието, за промените в климата и за биологичното разнообразие на цялата планета”, изтъква Джеймс Уотсън от университета на Куинсланд в Австралия и ръководител на изследването.

Според Уотсън, около една четвърт от земната повърхност на планетата остава дива. Това са основно територии в централната част на Африка, района на Амазонка, Северна Австралия, САЩ, Канада и Русия.

“Трябва да съсредоточим усилията си върху качеството на местообитания и поддържането на някои места на Земята, които са до голяма степен недокоснати от нас хората”, коментира още изследователят.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ