140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

 „Дивото“ ще увеличи обмена на информация

ЛРС-Плевен за поредна година бе домакин на Националния турнир по ловна стрелба за Купата на НЛРС-СЛРБ. Ето какво сподели неговият председател Валентин Георгиев пред сайта „Дивото“:

Как ви се видя тази година един от най-популярните турнири по ловна стрелба в страната?

Като домакини се постарахме организацията да бъде на нивото на състезателите. Нашият стрелбищен комплекс „Витска елия“ отговаря на европейските стандарти – има четири стрелбища за „Скийт“ и „Трап“, като по този начин предоставя отлични условия на състезателите. Известно е качеството на турнира за Купата на СЛРБ – на него идват най-добрите състезатели от цялата страна.

Предстои откриването на новия сезон. Какви са очакванията на плевенчани?

Забелязваме през последните години, че популацията на пъдпъдъка намалява, пък зайците, сърните и дивите свине са повече. Основната причина за намаляването на пъдпъдъците е използването на машинките, който се залагат още през август, когато птиците отглеждат малките си. Разбира се, обработването на земеделските площи е другият лимитиращ фактор.

През миналия сезон сме разселили около 5000 фазана, ние имаме производствено стопанство, и така се опитваме да увеличим броя и излетите на този дивеч, както и качеството на самите птици.

Като прибавим успешния лов на дива свиня, подборния отстрел на сърни и елени, можем да кажем, че миналия сезон бе успешен и ловците са оптимисти за новия.

Законовите промени всеки момент ще станат факт. Как ще ги коментираш?

Полезни промени по отношение на забраната за използването на капаните за улов на жив дивеч. Увеличаването на ловната стража според мен няма да окаже нужния ефект за опазването на дивечовите популации, тъй като нашите стражари нямат достатъчно права. Финансово ще се справим, но резултатите едва ли ще бъдат задоволителни. Охраната на дивеча все пак е работа на държавните служители.

Коментарът ви за новия интернет сайт „Дивото“?

В съвременния свят електронните медии са много ефективни. Възможността сдруженията сами да качват своя информация и снимки ще позволи обменът на информация да стане несравнимо по-голям и сдруженията да се ползват от опита и успехите на своите колеги от страната.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ