140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Добър ловен сезон отчитат дружинките във Врачанско

враца сезон

Няколко дружинки от района имаха изключително добър ловен сезон, съобщи председателят на врачанското ловно-рибарско дружество Стоян Стоянов.

„И миналата, и тази година имахме по-добър отстрел отколкото очаквахме, но не за всички ловностопански райони. Имаше райони, които преди имаше добър отстрел, а сега беше слабо. Факт е, че в някои ловно-рибарски дружини в предишните години нямаше добър отстрел, а тази бяха с невероятно добър.

Това са Чирен, Веслец, Галатин, където почти всяка седмица имаше слука през този сезон.

Слуката през този сезон зависеше от много неща. Появиха се и вълци на някои места, които разгониха дивеча. Появиха се и така наречените индивидуални ловци, които не са от нашето дружество. Минават през районите на дружините през седмицата и разгонват дивеча“, заяви Стоянов.

При фазанския лов слуката също е добра. Почти във всички райони фазанът е с добра популация, особено там, където има добри условия. В районите, където няма вода обаче, се наблюдава миграция на пернатите, които се е случвало да се отдалечат на повече от 40 километра в търсене на ресурсите, от които се нуждаят.

Проблем за ловците си остава популацията на хищниците.

По време на лова на дива свиня, гонката е най-добрия начин да се отстрелват хищници. Според Стоянов обаче, повечето от собствениците на гончета не дават да се стреля по хищници, защото искат техните кучета да се специализират само за лов на дива свиня.

В миналото ловците с кучета не са имали такива амбиции и затова тогава по време на свинския лов са отстрелвани най-много хищници.

„Има доста ловци, които се специализираха много добре в лова на хищници. Закупиха хубавите пушки с оптики и именно те вършат по-голямата част от работата, а другото е на случаен принцип“, допълва Стоянов.

Павлина Пецева

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ