Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Добра новина: повече калкан за нашия Черноморски риболов

Общият улов на калкан за България и Румъния през 2018 година ще бъде в размер на 114 тона. Това е завишение с 32% спрямо тази година, когато риболовните кораби на двете страни имаха право да усвоят общо 86,4 тона.

Тази новина е най-интересна за нас от 41-та сесия на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море, провела се в Черна гора. Същевременно е отправена препоръка за дългогодишен план за управление на риболова на калкан в Черно море, с която се определят мерки за опазване на вида, включително и количествени ограничения за улова му от страните в региона. Това касае не само двете страни членки на Евросъюза (България и Румъния), но и Турция, Русия, Украйна и Грузия.
Увеличението може да се счита като сериозен успех за България, предвид голямото значение на този вид риболов за сектора и усилията ни за равнопоставеност между всички черноморски страни, отчитат от министерството на земеделието и храните.
Всъщност, завишените квоти са плод на дълги усилия от наша страна. Уверение за положително развитие по темата е имало и по време на среща на ръководството на Консултативния съвет за Черно море с изпълнителния директор на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море Абделах Сроур. Аргументите ни са, че се забелязва стабилизиране на популацията от калкан в нашите води и особено на малки калканчета, което показват направените трални снимки. Да припомним, че догодина ще бъдем с квотата от 2008 година. Тогава, заради влошеното състояние на популацията, ни наложиха рестрикции, с които се съобразяваме вече доста години.
Още подробности от сесията в Черна гора може да прочетете в бр. 43 на „Рибар“, който излиза като приложение на в. „Наслука“.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ