Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Добрата ловностопанска дейност на ЛРС-Поморие привлича все повече ловци

поморие дейност

В ловностопанско отношение резултатите в ЛРС-Поморие са видни. Редовните задивечавания и сериозният отстрел на хищници водят до ръст в популациите на пернатия дивеч.

От сдружението стимулират отстрела на хищници, като за отсреляна лисица се заплащат 10 лева, а на чакал 20 лева. Това е довело до сериозно повишение на интереса към този лов, като за 2022 година са отстреляни 160 лисици и 320 чакала.

поморие дейност


От 18 дружинки в състава на сдружението 7 имат ловностопански райони само за дива свиня и въпреки че се наблюдава бавно възстановяване на този вид дивеч, запасът му остава много далеч от нивата преди епидемията от Африканска чума. При над 500 бройки запас преди пандемията, през миналия сезон цифрите са спаднали до 10. Това е довело до решението за мораториум на лова през октомври 2022-ра и лов веднъж на седмица през активната част от сезона.

За първи път разселват 40 диви заека в ЛРС-Поморие


Все пак ловците вярват, че скоро популацията на дивата свиня ще се възстанови и отново ще могат да се насладят на любимия си лов, но вече разнообразен и с лов на пернат дивеч,  на който също са научили тънкостите и са намерили подходящите четирикраки ловни помощници.

ЛРС-Поморие – Две дружини се върнаха в състава на сдружението след 10 години

Ловно-рибарско дружество “Гларус” – гр. Поморие е едно от малкото в страната, които приобщават нови дружинки в състава си. Причина за това е доброто управление и реалните ловностопански дейности, които водят и резултати след себе си.

Председателят на сдружението Дончо Дончев споделя, че квотата на ловците е пълна и ежегодно новоприетите колеги са равни на отпадналите. 

“Тази година сме приели 10-тина нови колеги, толкова колкото са се отказали. Имаме и множество чакащи, които членуват в съседни сдружения и очакват своя ред за прием.”

Кристиян Попов

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ