Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Доминиканската република създаде резерват за кашалоти

доминиканската република кашалоти

Първият в света морски резерват за кашалоти ще бъде открит във водите край бреговете на Доминиканската република, малка островна държава в източно Карибско море.

Създаването на резервата има за цел да защити местната популация от няколкостотин застрашени кашалота (Physeter macrocephalus), които са заплашени от заплитане в риболовни съоръжения, замърсяване, удари в кораби и дори последствията от туризма.

Резерватът, чието обособяване беше обявено на 13 ноември, ще обхваща 788 кв. км. – площ, която се равнява на една втора от тази на английската столица Лондон. Той ще бъде разположен по протежение на западния бряг на Доминиканската република, като в нея влиза жизненоважната за изхранването и кърменето на тези кашалоти зона.

Новият резерват ще покрива само 3% от изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Доминиканската република, но ще увеличи значително защитената морска акватория на страната.

Понастоящем Доминикана има две други много малки защитени морски зони, едната от които е 5 кв. км, а другата – 6 кв. км.

„Приблизително 200-те кашалота, които обитават нашето море, ние считаме за граждани на Доминиканската република“, заяви министър-председателят на страната Рузвелт Скерит. – Техните предци вероятно са обитавали Доминиканската република преди пристигането на хората. Искаме да гарантираме безопасността на тези величествени и изключително интелигентни животни и ще продължим да поддържаме нашите води и нашия климат в добро състояние.“

Кашалотите са най-големите представители на семейството на зъбатите китове. Средно мъжките достигат 15 м дължина и тегло до 45 метрични тона.  Кашалотът има и най-големия мозък в животинския свят. Той тежи около 8 кг.

По материали от чуждестранната преса: Димитър Константинов

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ