Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Доц. Васил Паница, председател на ЛРС-Пловдив

С доц. Паница се срещаме на традиционния събор на пловдивското ловно-рибарско сдружение на светлия християнски празник Кръстовден. За 129 път се организира този ловен събор и точно тогава председателят даде първото си интервю за сайта „Дивото“.

  • Г-н Паница, как започна ловният сезон за вашите ловци?
  • Силни бяхме във веселата част и значително по-слаби по време на ловните излети за пъдпъдъци. Изглежда, че заради засушаването, но най-вече поради промяната на миграционния път на пъдпъдъците първите излети бяха слаби. Колеги от Ниш, Сърбия, споделят, че със всяка изминала година пъдпъдъците при тях се увеличават и ловът е все по-успешен, докато при нас е обратното. Според мен това означава, че птиците са променили маршрутите си.
    За същинския лов при нас на местен дребен дивеч от 1 октомври очакванията са големи. Имаме изключително добра популация от яребици, това може да се каже и за фазаните и зайци, но специално на зайците ще се ловува на не повече от един излет в дружините, които доказват добър запас, тъй като се стараем да ги щадим и да дочакаме по-добри времена за този лов. Разбира се, имаме намерение да закупим и разселим през декември диви зайци от Румъния, за да стимулираме развитието на местната популация.
  • Имате ли притеснения относно предстоящите законови промени?
  • Моето мнение е, че е по-добре да не случват тези законови промени. Особено недоразумение е назначаването на двама души по охраната на дивеча, което ще постави във финансова нестабилност много от ловно-рибарските сдружения. Това означава най-вече пренасочване на финансовите средства към тази охрана, което директно ще рефлектира върху възможностите на сдруженията да разселват дивеч. Резултатът от увеличаването на стражата ще бъде нулев, а парите за разселване на дивеч ще намалеят, и то не символично. Това е срамно решение от страна на законодателите.
  • Беше ли време информацията от печатните издания на НЛРС-СЛРБ – сп. „Лов и риболов“ и в. „Наслука“, да навлезе в електронното медийно пространство. Какво мислите за новият интернет сайт „Дивото“?
  • Да, разбира се. В тази посока се движи светът. Надявам се в сайта „Дивото“ да има възможност за критични анализи, тъй като печатните издания са прекалено оптимистични. Необходимо ни е да видим критичните репортажи за дейността на сдруженията и дружините, за да имаме възможност да се коригираме. Самоизтъкването не е полезно за никого.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ