Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Дружина Черноочене създава ферма за отглеждане на диви зайци

черноочене ферма зайци

Ловно-рибарска дружина Черноочене към сдружението на ловците и риболовците в Кърджали ще създаде ферма за отглеждане на диви зайци. Идеята е на председателя на дружината Юсеин Шабан. Намеренията му бяха обсъдени и на Общото отчето събрание на сдружението. Той получи подкрепата на всички делегати.

Фермата ще бъде първа в Източните Родопи. Тя ще се намира в землището на село Каблешково, община Черноочене, в съседство с гатера за обучение на ловни кучета /гончета/ за работа по  дива свиня. В него всяка година се провеждат областни и зонални състезания.

Решено бе за ограда на фермата за зайци да се използват мрежата и коловете от заграждението в района на село Чеганци, което бе изградено през 2013 г. със средства на седем дружини от сдружението, сред които е и дружина Черноочене. Той се използваше за адаптация на елени лопатари, докарвани от други райони за разселване, докато бъдат пуснати на свобода сред природата. Вече не се използва и има опасност съоръжението  да бъде разграбено.

„Това е пътят трябва да се създаваме ферми за отглеждане на диви зайци, ако искаме да имаме достатъчно дивеч“, каза председателят на сдружението Васил Дончев. Той посочи няколко сдружения в страната, които вече са създали или създават ферми за диви зайци.

Запасите на заек на територията на сдружението са под допустимите, затова има дружини, които от години не ловуват на заек. Дружина Черноочене смята да се издължи към останалите колеги, които са участвали в изграждането на теленото заграждение, от което ще ползва материалите,  с приплоди от зайци. Когато се развие, ще осигурява зайци и на други дружини.

Валери КОВАЧЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ