Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Дружините от ЛРС-Асеновград не жалят труд за разселване на дивеч и опазването му

асеновград дивеч

Асеновградското дружество, което наскоро чества своята 140-годишнина, ще запълни волиерите на дружините в селата Болярци, Избегли, Козаново, Патриарх Евтимово и Златовръх с 1100 тридесетдневни фазанa и 900 броя над 60 дни.

Дружината в село Болярци с председател и кмет Костадин Алексов, както всяка година и тази ще до отглежда повече от 1000 броя.

При тях емоциите от излетите за тези пернати са огромни, защото още в ранината на излета, било той първи или четвърти за сезона, правят нормата и започва веселието в селото.

асеновград дивеч

През миналата година отстреляха над 500 броя, но оставиха в ловните си полета поне още 3 пъти повече, които вече огласят ловните полета, в които гнездят.

Така е не само с фазаните, но и с яребиците. Постоянните грижи за подхранване на дребния дивеч и отстрел на хищници водят до много добри резултати, каквито ще има и през тази година. Повече от 200 яребици са разселени в болярската дружина и техните птиченца подхвръкнат в ловните им полета.

През идващия сезон емоции ще имат и ловците от дружината в село Козаново, където отглеждат във водоемите си 250 полудиви патици.

В почти всичките 17 дружини на ЛРС-Асеновград, които ловуват в Родопите на едър дивеч, са регистрирани много повече от миналата година диви свине.

“Почти 4-5 не малко на брой сюрии обикалят ловните ни полета”- сподели Ресми Мухтар, председател на дружината в село Тримогили – През това лято наблюдаваме и елени, които идват при нас от подгонилите ги вълци от съседни дружини с ловни полета с по-малка надморска височина в Родопите.” 

Дружината на село Орешец с председател Апостол Димов отстреля 2 вълка и прогони глутницата им. До началото на юни в ловните полета на дружеството са отстреляни 109 лисици и 43 чакала. Първенци в отстрела на хищници са ловците от дружините в село Тополово и III Асеновградска дружина. 

В някои от дружините се констатира и наличието на мечки. Засега те са най-много в м. “Саботинча” към дружината в село Добралък с многогодишния председател Пламен Иванов.

Костадин Буюклиев 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ