Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Едър глиган зарадва дружините Горталово-Тодорово и Ралево

горталово лов

Едър глиган, отстрелян в предпоследния ноемврийски уикенд, е единствената (засега) слука в гру­повия лов на дива свиня през този сезон за ловците от дружините в Горталово-Тодорово и Ралево, които делят обща гора и са част от състава на ЛРС-Плевен.

Животното е отстреляно по време на лов в м. „Камен дол“ край Горталово, сподели Стефан Събев, член на ЛРД-Горталово-Тодорово.

В лова участват общо 8 души – петима от горталовската дружина и трима техни гости от ЛРД-Ралево, като късметът по време на гонката е усмихва на Ивайло Свиленов Димитров от ралевските ловци.

Сезонът за лов на дива свиня остава слаб в региона, но присъствието на дребен дивеч и успеш­ните излети на фазан поддържат ловната тръпка.

горталово лов

„Направили сме си графика така, че единият излет през почивните дни да е за пернат дивеч, а другият – за едър лов – обяснява Стефан Съ­бев. – От 35-36 ловци в нашата дружина за фазани ходим може би 10-12 души, като обикновено се разделяме на две ловни групи. Този сезон не е имало случай, да се върнем без слука. Стреляме най-вече по мъжки фазани. Последния път в нашата група бяхме 6 човека, като за всеки имаше по фазан.“

По време на фазански излети ловците в района вдигат и доста диви зайци.

„Ако на един фазански лов виждаме средно по 15-20 фазана, то зайците, които междувременно вдигаме, са поне 7-8 – продължава разказа си Стефан Събев. – Тоест, заекът е около 30% от дребния дивеч, вдиган по време на излет. За този сезон имаме планиран един излет за лов на див заек и той е в навечерието на Коледа – на 24 декември. Чакаме го с нетърпение и вярваме, че ако запасът на заека продължи да се развива така добре, през следващата година ще имаме право на повече излети.”

Присъствието на яребица също бележи ръст и ако тенденцията се запази устойчива, през след­ващия сезон може би ще има планирани излети и за яребица.

Христина СИМЕОНОВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ