Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Едър вълк е отстрелян в Деветаки

деветаки вълк

Голям вълк отстреля ловец в ловешкото село Девета­ки. Късметът се усмихна на Александър Гешев, който е по ловните полета вече поч­ти четвърт век. Трофеят от очевидно едрото животно е даден за оценка.

Ловецът поддържа четири стървилища в района на село­то. В деня на слуката той вар­дел на едно от тях, когато чул много силно пращене и видял животно да минава през сло­га. Още тогава си проличало, че е голямо.

Същевременно елен се вторачил и гледал уп­лашено в земята. Потропвал с копита, за да стресне живот­ното, което го гони.

С оптиката на пушката си Гешев видял, че е чакал. Гръмнал и останал да варди на стървилището. Това се случило около 17.15 ч. Ловецът продължил да стои още около два часа. Между­временно мернал и още един чакал.

Когато Александър се запътил към мястото в м. „Гъста­ка”, за да прибере хищника, едва тогава разбрал какво точно животно е отстрелял.

Натоварил слуката си в джи­па и тръгнал към центъра на Деветаки. Там показал вълка на колега, който не мо­гъл да повярва на очите си какво вижда.

Повече от десетилетие из района не се е мяркал вълк, свидетелства председателят на ЛРД-Деветаки Красимир Цанков. Той знае, че преди двайсетина години хищник от този вид натръшкал 10-15 овце, а преди две-три години животновъди се оплакали, че изчезват домашни животни, но никой не е виждал и следи от вълк.

Ловците предполагат, че в ловната територия на дружи­ната има и други вълци, защо­то дребният дивеч почнал да намалява.

Сега късметлията Алексан­дър Гешев чака оценката на трофея. Признава, че ловът на дива свиня и на хищници най му е на сърце. Личната му слука при свинския лов е около 150-килограмово прасе с трофей над 22-сантиметрови глиги.

В актива си обаче има и повече от 20 антилопи, които повалил на сафари в Африка.

Светломира АНАСТАСОВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ