140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Екоинспектор от РИОСВ-Хасково придоби квалификация за разследване на инциденти с диви животни

инспектор диви животни

Главният експерт от РИОСВ-Хасково Владимир Трифонов завърши   с отличен тридневен обучителен курс за разследване на инциденти с диви животни.

На него представители на екоминистерството, МВР, прокуратурата и Регионалната дирекция по горите обсъждаха как институциите да си взаимодействат по-ефективно при установяване на престъпления срещу дивите животни. Курсът се състоя в Тракийския университет в Стара Загора по инициатива на БДЗП и  със съдействието на Главна дирекция „Национална полиция“ и Спасителен център за диви животни Зелени Балкани – Стара Загора

Особен акцент в разискванията между представителите на различните институции бе как да се противодейства на хвърляните отровни примамки, предназначени за кучета и вълци. Отровите обаче  често поразяват диви животни и са особена заплаха за съществуването на биоразнообразието. Честа жертва на такъв вид посегателство са лешоядите в Източните Родопи, бе посочено по време на курса.

Специализираният курс е част от учебната програма на Тракийския университет за следдипломна квалификация на тема „Разследване на инциденти с диви животни и междуинституционално сътрудничество”.

Тези проблеми са посочени в „Националния план за действие за борба срещу незаконното използване на отрови в дивата природа 2021-2030 г.“.

Планът бе официално приет от Министерство на околната среда и водите през лятото на 2021 г.

Златка Михайлова

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ