140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Европейски проект срещу Африканската чума по свинете

африканската чума по свинете

По-рано тази година бе дадено началото на нов европейски проект, наречен „Vax4ASF“. Той има за цел да разработи ваксина срещу вируса на Африканската чума по свинете (АЧС). Проектът обединява 17 организации, занимаващи се със здравеопазването на свинете.

Пълното име на проекта е „Vax4ASF – Нови технологии за африканска чума по свинете“. Той е подкрепен от програмата на ЕС „Хоризонт Европа“. Неговата цел е да предостави окончателно, ефективно и безопасно решение срещу вируса на АЧС, който се разпространява по домашните и дивите свине.

Проектът цели постигане на много по-добри резултати в сравнение с предходни продукти и стратегии за ваксиниране.

Той се ръководи от испанската фармацевтична компания Hipra, като нейните 16 партньори са от Европа, САЩ и Кения. Те са обединени в международен консорциум. Първата му среща се проведе в края на януари.

Според водещи участници в проекта сложната природа на вируса на африканската чума по свинете „е основният фактор, който е възпрепятствал развитието на ваксина. Това е основната причина към момента все още да липсват кандидати за разпространение на такъв продукт на пазара.“

Контролиране на нивото на репликация на АЧС

Според участниците в проекта контролирането на нивото на репликация на вируса за следващото поколение ваксини срещу АЧС ще бъде от решаващо значение за промяна на действителната парадигма на разработване на ваксини и управление на болестта. Контролът на вируса ще бъде подкрепен и от генерирането на специфични диагностични тестове, както и от съвместното създаване на стратегии за наблюдение и контрол на АЧС от всички ключови заинтересовани страни.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ