Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Европейският ловен елит се събра в Правец

На 17 април в хотел „Риу Правец“ в Правец заместник министър-председателят по икономическата и демографска политика Валери Симеонов откри дискусия на тема „Въздействието на европейското земеделие върху лова и опазването на дивата природа“. Конференцията бе организирана като част от ежегодната среща на борда на Федерацията на ловните асоциации в Европейския съюз (FACE), която се провежда в България за първи път. Фокусът на форума бе поставен върху Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС и мерките, необходими за подобряването на биологичното разнообразие и в частност на дивечовите запаси в Европа. На събитието присъстваха делегати на ловните организации от следните страни: Албания, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Ирландия, Италия, Латвия, Холандия, Румъния, Словения, Швеция, Великобритания, както и редица експерти от български и международни институции.

Срещата на борда на FACE се състои веднъж годишно в различни държави с цел обсъждане и решаване на наболели проблеми и обмяна на опит между ловните общности в Европа. Домакин на събитието бе Националното ловно-рибарско сдружение – „Съюз на ловците и риболовците в България“ (НЛРС-СЛРБ), което чества 120-годишен юбилей от създаването си.

На откриването на конференцията приветствени слова направиха Красимир Живков – заместник-министър на околната среда и водите, Атанас Добрев – заместник-министър на земеделието, храните и горите, Васил Василев – председател на НЛРС-СЛРБ и Лудвиг Вилнегер – генерален секретар на FACE. Президентът на FACE Михл Ебнер също се присъедини към форума.

На конференцията присъстваха главният секретар на Националната организация Даниел Тошков и членовете на Управителния съвет на НЛРС-СЛРБ.

Презентации направиха Вилнер Кун – „Биоразнообразието като крайна цел“, доц. Д-р Христо Михайлов, ръководител на катедра „Ловно стопанство“ към Лесотехническия университет – „Влияние за съвременното селско стопанство върху дребния дивеч (яребица и пъдпъдък).“

Ситуацията в своите страни относно ОСП на ЕС и приложението й на национално ниво направиха Якоб Нилсен – Дания, Петер Марада – Чехия, д-р Фредрик Видемо – Швеция, д-р Микеле Ботацо – Италия.

Позицията на НЛРС-СЛРБ бе представена от главния експерт в направление „Лов“ към Националната организация Стилиян Герасков.

По време на дискусиите бяха представени различни гледни точки за бъдещето на селското стопанство в Европа след 2020 г. FACE презентира официално своята позиция за следващата ОСП. В края на форума се осъществи конферентна връзка с Кристиане Киркетерп де Вирон от Европейската комисия относно бъдещата ОСП на ЕС за периода 2020-2027 г.

След края на проведената конференция се състоя „Българска вечер“ в изискана обстановка. Богдан Томов, Ансамбъл „Чинари“ и певицата Нелина създадоха невероятна атмосфера, на която всички се забавляваха до късна доба. Президентът на FACE Михл Ебнер поздрави НЛРС-СЛРБ за отличната организация и подчерта, че ловна организация със 120-годишна история като българската заслужава специално внимание в световен мащаб. Отчитайки факта, че НЛРС-СЛРБ е най-голямата неправителствена организация в страната, нейното значение за икономиката и социалното положение на нацията стават все по-значими.

В презентациите, изнесени от представителите на чужди делегации, станаха ясни следните интересни факти. В Дания отстрелът на яребици и диви зайци е с 90 % по-малък в сравнение този преди 50 години. Ловците в страната настояват за финансови стимули за непродуктивни елементи от земеделието – живи плетища, синури и т.н. Презентацията бе изнесена от Якоб Нилсен.

В Чехия ловците имат проблем с огромните земеделски и монокултурното земеделие. Държавата обаче заплаща дейностите на земеделците, полагани за опазване и развиване на биоразнообразието. Ситуацията представи Петер Марада.

В Швеция има 65 хил. ловци, повечето от които са земеделци. От 1996 г. насам е започнала загуба на повечето пасища. Презентацията бе направена от д-р Фредрик Видемо.

В Италия броят на ловците е около 800 хил. Общата селскостопанска политика има негативно влияние върху местообитанията на дивеча. Дивечът в много райони на страната се смята за вредител.   

В Словения земеделските блокове са огромни и там не може да вирее дивеч. Позицията на НЛРС-СЛРБ бе представена от главния експерт в направление „Лов“ към Националната организация Стилиян Герасков.

Генералният секретар на FACE Лудвиг Вилнегер направи много топло изказване за страната ни и за Националната ловна организация.

Позицията на НЛРС-СЛРБ бе представена от главния експерт в направление „Лов“ към Националната организация Стилиян Герасков.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ