Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Фазаните спасяват положението, появиха се диви свине в ЛРС-Левски

левски лов

 Груповият лов на дива свиня все още се възприема за най-престижен в ЛРС-Левски, но напоследък интересът към него видимо намалява.

Вероятно това се дължи и на намалялата популация, вследствие на върлувалата АЧС. И все пак ловците от сдружението има с какво да се похвалят.

Реализирани са общо 37 диви свине. Това е почти двойно повече от предходната година, когато отчетоха 20 слуки. В две дружини – Стежерово и Трънчовица – имат по 12 попадения, с 9 слуки са в Асеновци, по две животни в актива са записали в Обнова и в Левски. Като тенденция се очертава този лов да е съсредоточен в няколко дружини, които имат подходящи територии с повече гори.

левски лов

Популацията на фазаните е стабилна и може да се каже, че именно те поддържат самочувствието на местните ловци, че правят нещо за обогатяване на природата. Реалният запас превишава допустимия и затова бе предвиден и сериозен отстрел от 3610 фазана. Отстреляни са около 1000 фазана, което е едва 30% изпълнение на плана. 

За настоящия сезон отново е предвидено разселване на 840 фазанчета, но проблем е, че повечето дружини така и не са изградили волиери за доотглеждане, каквито са изискванията.

Всеобщо е мнението, че популацията на дивите зайци има лек ръст, но все още далеч от желаното. При допустим запас от 5868 индивида е отчетена наличност от 2844 и е трудно да се достигне двойно увеличение в следващите години. Все пак през миналата година в някои дружини организираха по един излет и бяха отчетени 28 отстреляни заека. Разселването продължава да е прекалено скъпо за сдружението, дори при осигурено съфинансиране от страна на НЛРС-СЛРБ.

В борбата с хищниците като че ли има най-много положителни отзиви. При план от 365 чакала са отстреляни 515 (141% изпълнение). Отчетени са и 112 лисици, което е 80% изпълнение на плана.

левски лов

Лидер в престижната класация е ЛРД-Козар Белене с 86 чакала и 11 лисици. Този актив е натрупан благодарение на  Георги Великов, Бисер Георгиев, Георги Тодоров и Тодор Георгиев. Сред отличниците са и ЛРД-Българене с 63 чакала и 4 лисици. Там изявените хищничари са Атанас Славчев, Ивайло Петров, Иван Мирославов. В ЛРД-Обнова също имат силни резултати с 54 чакала и 7 лисици. Отличниците са Йордан Василев, Стефан Емилов, Георги Стефанов и Радослав Иванов. В ЛРД-Изгрев са отчели 34 чакала и 10 лисици, благодарение на всеотдайната работа на Венцислав Маринов.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ