Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Фотокапани на Фондация „По-диви Родопи“ улавят  скрити моменти в дивата природа

Фондация „По-диви Родопи“

Любопитни моменти  от потайния  живот на дивите животни в Източните Родопи уловиха  фотокапани, поставени от Фондация „По- диви Родопи“. Тя е популярна в Хасково и с факта, че работи съвместно с Ловно-рибарското дружество за  възстановяване  на присъствието  на благородния елен и елена лопатар в Източните Родопи и тези усилия започват да дават радващ резултат. В момента там живеят без заграждения около няколкостотин екземпляра, кръстосващи свободно обширни територии между Хасково, Момчилград, Кърджали, Джебел и Ардино

Фотокапанът е  запечатал как  лисица дефилира пред кошути. Още по-интересна е гледката как  вълк е гонен не от ловци, а  от… крава.  „Хваната“ е и дива котка на разходка .

„Не, това не е домашна котка на екскурзия в гората. Европейската  дива котка е включена в Червената книга на България. Този потаен хищник обича старите широколистни гори, но и разнообразието на ландшафта, което прави Източните Родопи подходящо обиталище, като този факт се потвърждава и от фотокапаните ни в района“,  посочват експерти от фондацията. Не на последно място на кадрите от фотокапани  могат да се видят и внушителни  зубри, които обитават Източно-родопския край.

На любителите на дивия свят природозащитниците от Фондация „По-диви Родопи“ обясняват,  че тези фотокапани по никакъв начин не пречат на животните. Технологията се използва именно защото не пречи на животните, видеата по никакъв начин не показва тяхното  местоположение. Освен това, на терен има екипи на фондацията, които работят за предотвратяване на случаите на бракониерство.

Последният случай на бракониерство, за който съобщи РИОС-Хасково, е за хора,  събиращи таралежи в района на село Жълти бряг, Община Стамболово. След получения сигнал на „зеления“ телефон е извършена  проверка. Таралежите са освободени в подходяща за тях среда.

Златка Михайлова

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ