Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Френски фермери откриха птичи грип сред ваксинирани патици

франция птичи грип

Френското министерство на земеделието официално потвърди огнище на птичи грип във ферма за патици в западната част на страната. Това е първият случай, откакто страната започна да ваксинира домашните птици срещу вируса миналата година.

Високопатогенната инфлуенца е била открита във ферма с 8700 патици в град Нотр Дам де Риез, в която всички пернати са били ваксинирани.

ДО МОМЕНТА ФРАНЦИЯ Е УНИЩОЖИЛА 10 МЛН. ПТИЦИ

За да предотврати по-мащабни щети, правителството започна кампания за ваксиниране, насочена само към патиците, тъй като те могат лесно да предават вируса, без да показват симптоми.

Ваксината не е предназначена да предпази напълно птиците от заразяване с болестта, а да ограничи нейното разпространение и по този начин да предотврати масово превантивно умъртвяване. Тя се предлага в допълнение към стандартните мерки за биосигурност и контрол

Франция е първият голям износител, който ваксинира домашни птици срещу птичи грип, преодолявайки търговските бариери от страни, които се опасяват, че вирусът може да се разпространи незабелязано.

Бразилия и Мексико с общ план за борба с птичия грип

Франция повиши нивото на риск от птичи грип от „умерено“ до „високо“ миналия месец, след като бяха открити нови случаи на болестта, принуждавайки птицефермите да държат птиците на закрито, за да спрат разпространението на силно заразния вирус.

От 27 ноември досега са открити 7 огнища на птичи грип. От тях 5 са при пуйки, едно при кокошки носачки и едно при патици.

Димитър КОНСТАНТИНОВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ