140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Гъска мъти пауни в Софийския зоопарк

За първи път у нас гъска мъти пауни в столичния зоопарк. Пет яйца от едрите птици са поверени на грижите на гъската и скоро се очаква да се излюпят малките.

„Досега при нас никога не са се излюпвали пауни. Наскоро сложихме яйца в инкубатор, но три дни преди излюпването нещо се случи и не стана. Обикновено яйцата се слагат при пуйки, но тъй като нямаме, решихме да опитаме с гъска, да видим какво ще се получи“, разказа пред „Труд“ директорът на зоопарка в София д-р Манол Нейков.

Той обясни, че на нашите географски ширини пауните трудно мътят и случите са единични. „Много рядко се получава, вероятно климатът не им е подходящ, те най-често мътят в Индия и на други места, където е доста по-топло“, обясни Нейков.

Освен очакваните пауни, много други новородени животни радват посетителите на столичния зоопарк това лято. Родили са се няколко различни вида антилопи, сред които и много ценен вид – адакс.

Сред новите обитатели са и малко кенгуру, четири патагоски мари, които са кенгуроподобни зайци и прасета пекари – черни мини прасенца, които достигат до височина 30-40 сантиметра.

Наскоро са се появили и няколко вида маймуни, очаква се да се родят и мармозетки.

Много животни са били докарани наскоро в София от други зоологически градини от чужбина. Така от двайсетина дни за първи път у нас посетителите могат да видят мини хипопотами.

Екипът на зоопарка търси и женски гибон, който да прави компания на мъжкия, защото сега е самотен.

Д-р Нейков разказа още, че до няколко месеца се очаква да започне и цялостна реконструкция на клетките на всички пантери, леопарди и ягуари. Ще бъдат изградени вътрешни островчета, по които да се разхождат посетителите между тях.

До клетката на тигъра пък ще бъде изграден специален тунел, по който хората влязат в нея и да се доближат максимално до леговището на животното.

В жегите пък много от животните като слонове, мечки и носорози се разхлаждат в специални басейни. 165 000 или близо 9000 повече са посетителите на зоопарка досега в сравнение със същия период на миналата година, отчете още д-р Нейков.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ