140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Германец ни отнема рекорда за трофей от елен лопатар

Уникален трофей от елен лопатар с предварителна оценка от 208,22  т. по системата на CIC и тегло 4,750 кг е кандидат за приза в националната ни класация за трофеи от този вид дивеч.

11-годишният екземпляр е отстрелян на 15 октомври от германския ловец Вернер Аустрман, съобщават от Североизточно държавно предприятие. Сполуката го споходила при организиран ловен туризъм на територията на ДЛС „Тервел“.

Съгласно нормативната уредба предварителната оценка на трофея се прави няколко дни след обработката му, а окончателната – три месеца от отстрела на животното. Националната оценителна комисия е органът, който ще се произнесе дали трофеят покрива критериите за национален рекорд.

Според статистиката сегашният национален рекордьор е с оценка от 207.59 т. по CIC и тегло от 3.990 кг. Отстрелян е през далечната 1984 г. в ловно стопанство „Воден“.

Ловното стопанство в гр. Тервел също присъства в челната десятка с два трофея от елен лопатар. Те заемат съответно шеста и седма позиция. Оценени са с 200,72 т. по CIC и 200,49 т. по CIC, като първият е отстрелян през 1972 г., а вторият – през 1981 г. „Уникалният за страната ни трофей от елен лопатар, отстрелян през миналия месец в ДЛС „Тервел”, безспорно ще заеме почетно място в колекцията на германския ловец.

За Североизточно държавно предприятие и в частност за стопанството обаче това е добър знак за развитието на ловния ни туризъм. Сегашната заявка за национален рекорд идва след 32-годишна пауза, но към момента девет от първите десет трофея са отстреляни именно в североизточната част на страната.

“Това отрежда на региона важна роля за трофеен лов на елен лопатар у нас”, коментира директорът на Североизточно държавно предприятие инж. Веселин Нинов.

„Популацията на вида в стопанството е стабилна и с добри показатели. Това означава, че усилията, които влагаме, и инвестиции, които правим, са ефективни. Имаме всички основания да очакваме, че в близко бъдеще ще има и други трофеи с отлични качества”, заяви инж. Цветелин Миланов, директор на ДЛС „Тервел”.

По Агрозона.бг

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ