Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Гигантски сомове се въдят край София

сомове софия

Двама приятели са се специализирали в улова на големи сомове и го правят много успешно. И то не къде да е, ами по софий­ските баластриери и завирените участъци на ВЕЦ-овете в Искърското дефиле. Те са адаши – Марио Христов е софиянец (на снимката вляво), а Марио Спасов (вдясно) е от Перник, но често са заедно на риболов с проходилките и с кльонка.

Залагат на позната комбинация от тийзъ­ри и две куки с накичени на тях цял букет от пиявици и земни червеи. Да поясним, тийзъ­рите са силиконови имитации, с множество трептящи израстъци, откъдето идва и друго тяхно име – „таралеж“. Оловната тежест е обвита със силиконовото чудо, за да се при­тъпи миризмата на метал, която лесно дос­тига до обонянието на сома. Цялата система се изработва в домашни условия в Перник, а Марио Спасов се е специализирал в това производство и неговите творения наистина правят чудеса.

сомове софия

Тази есен, с продължилото през септември и октомври лято, е била много благодатна за двамата майстори. Извади­ли са множество сомове, като имало и такива, надхвърлящи двуметровата граница: 2,52 м, 2,40 м, 2,20, 2,12 м. Таки­ва риби със сигурност над­хвърлят 50-те кг, но заради особеностите на риболова с проходилка не е уместно да се носи кантар, способен да пре­тегли такива гиганти. Затова се придържат към цифровото изражение на дължината на трофейните риби. И без друго после ги връщат на свобода. Закачане на кантар, за да се измери теглото, ще ги стреси­ра, нарани и е много вероятно да не оцелеят.

Да уточним, че Марио Хри­стов е наш приятел, неведнъж е представян в в. „Рибар“ като номиниран в конкурса „Най-голяма риба“. Два пъти е печелил шампионско звание, но с уловени щуки и то пак по софийските баластриери.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ