Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Годишната среща на НЛРС-СЛРБ: Разселването и адаптацията на дивеча е във фокуса на ловните стопани

среща нлрс-слрб

Представители на над 90 ловно-рибарски сдружения участваха в традиционната годишна среща на Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“. Тя се проведе на 15 февруари в Пловдив с участието на членовете на УС и КС на НЛРС-СЛРБ, председатели, ръководители, ловни специалисти и счетоводители на сдруженията, които са членове на Националната организация. Гости на форума бяха изпълнителният директор на ИАГ Стоян Тошев, началникът на отдел „Ловно стопанство“ в агенцията Юлиян Русев и експертът Кристина Иванова.

среща нлрс-слрб

Сред основните теми на срещата беше успешното разселване и адаптация при фермерно произведения дивеч в районите на ловно-рибарските сдружения с оглед и на заявките през тази година да се разселят значително по-големи количества птици. Бяха обсъдени добрите практики и нормативни изисквания в тази ловностопанска дейност.

Най-много дискусии предизвикаха изискванията за изграждането на волиери за доотглеждане на дребен дивеч и карантинни дворове за едрия, което е свързано и с големи финансови ангажименти за ловците. Адаптацията на дребния дивеч може да се извършва в един волиер на територията на дадено сдружение, стига той да отговаря на нормативните изисквания. Няма да е необходимо всяка дружина да изгражда такова съоръжение, увери Юлиян Русев. Най-важен е правилният избор на местообитания, в които ще се разселва дивеча. Ако мястото не е подходящо, и десет волиера или огради да се направят, няма да се постигне желаният ефект, подчерта той.

Колкото до карантинните дворове, в които трябва да престои едрият дивеч преди разселването, това е изискване на ветеринарните власти, уточни Русев.

среща нлрс-слрб

Инициативите на Европейската комисия, касаещи дейността на ловните организации, представи експертът в НЛРС-СЛРБ Стилиян Герасков, а те засягат пълната забрана на оловните муниции, като през юни тази година ЕК ще излезе с предложение по този въпрос, новият подход при ловуването на видовете от Приложение 2 на Директивата за птиците, които не са в състояние на сигурност като пъдпъдък и гургулица, например. Освен това, ЕК има намерение да промени строго защитения статут на вълка на защитен вид, който вече подлежи на мерки за управление.

Представителите на сдруженията бяха информирани за изводите от проведената в Дома на ловеца в София кръгла маса за кафявата мечка, като основният проблем за нарастването на конфликта човек-мечка е липсата на реални данни за нейната популация. Ето защо, ловно-рибарските  бяха призовани да събират копропроби, за да се извърши нейния ДНК анализ.

среща нлрс-слрб

Участниците в традиционната среща получиха разяснения относно предстоящите процедури по подновяване на договорите за стопанисване на дивеча с ДГС/ДЛС през 2024 г.

Отново бе представена информационната система на НЛРС-СЛРБ и как чрез нея се облекчава работата на ловно-рибарските сдружения.

В заключение председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев каза:

среща нлрс-слрб

„Много благодаря на всички, че продължихме традицията в началото на всяка година да се събираме и да обсъждаме важните теми и предизвикателства пред нас. Това ни дава възможност да заздравим нашите отношения и взаимодействието в организацията. Силно се надявам, така да продължаваме и занапред.

Изпратихме интересна година, очаква ни също такава, но най-вече желая здраве на всички!“

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ