140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Голямото завръщане: Дивата свиня с обратна миграция в Бургаско

бургаско

Ловът на дива свиня в Бургаско нямаше как да завърши по-добре. Напук на потискащите прогнози, свързани с разпространението на Африканска чума у нас, последвалия драстичен спад и масова миграция, се оказва, процесът е обратим – голямото завръщане на дивеча в региона вече започна. А това дава на ловците и сериозен повод за оптимизъм, надежда и ентусиазъм.

„Това, което очаквахме през тази година се случи. Макар и малко по-късно, но дивата свиня се завърна. Въпреки, че през пролетта и лятото имаше известно раздвижване, то не беше чак толкова голямо, колкото в края на сезона. Това означава само едно – дивата свиня прави обратна миграция“, каза ръководителят на ловно-рибарско дружество „Лебед“- Бургас Невен Каравасилев.

По-голямата част от животните са се придвижили от Северозапад.

„Винаги сме си мислили, че това ще стане от Турция, но оградата в момента препятства свободното движение. Затова и много малко животни успяха да достигнат, и то през коритата на пограничните реки Резовска и Велека. Истината е, че в началото на сезона имаше и проблем с огромно число нелегални бежанци, които преминаваха не само в същинска Странджа, но в полските райони около Бургас.

На тяхното въздействие отдаваме и забавянето в миграционните процеси на дивеча – на непрекъснатото движение от хора, което прогонваше животните.

Публична тайна е, че имаше дни, през които в този участък от Турция към България преминаваха между 600 и 1000 души. Ситуацията вече се успокои, в момента натиск в пограничните райони няма и дивата свиня осезаемо се забелязва в полетата“, допълни Каравасилев.

Според наблюденията на дружинките от Сакар и Родопите – животните, които при разрастването на епидемията са се изтеглили на север, сега се завръщат обратно. Притокът в Старопланинието пък е от към Шуменско.

Оказва се, че отстрелът в Бургаско е двойно по-голям отколкото в края на предходната година. През целия сезон дружинките в региона не са намерили нито едно мъртво животно.

Нещо повече, при последните излети ловните дружини са отстреляли и три трофейни глигана. Пробите на всички животни са чисти от чума. Освен това, три от екземплярите са дали и положителни проби за антитела.

„Безспорен факт е сега, че дивата свиня устойчиво присъства в ловностопанските райони“, посочи Невен Каравасилев. Може би, допусна той, за да се проследи движението на животните, беше нужно да се поставят джи пи еси върху някои от екземплярите. Но пък този въпрос трябва да се реши на държавно ниво.

В момента ловците наблюдават и диви свине в много малка възрастова група. Каравасилев разказа, че има приплоди, родени едва преди три-четири месеца.

дивата свиня бургаско

„Това пък си го обяснявам с наличието на няколко популации, които останаха незасегнати от чумата във влажните зони около резерват Атанасовско езеро, около езеро Вая и т.нар. зона за рекреация  – парк Отманли. Там дивата свиня си остана на място, не мигрира, нямаше връзка със съседни популации. Достъпът до тези участъци е ограничен, включително и от към голямо движение на хора. Затова и популациите са устойчиви. На тези места имаме наличие на дива свиня от порядъка на 20 до 50 прасета, които битуват ежедневно там“, каза ръководителят на ЛРС „Лебед“- Бургас.

Според прогнозите му, след година – две, в зависимост и от интензитета на ползване и натиска, който хищници ще окажат върху приплодите, дивата свиня отново трайно ще се наблюдава в ловните полета.  Липсата й през последните няколко години, счита той, може би е изиграла и оздравяваща роля за популациите на другите видове животни, основно за дребния дивеч.

дивата свиня бургаско

От миналата година в Бургаско се забелязва увеличение на популацията на заека, на приплодите на благородния елен, сърната, върху който  дивеч явно дивата свиня е оказвала натиск“, очерта тенденциите ловният експерт.

Лалка КИПРОВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ