Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Горна Лука – Ликвидираха два вълка, разкъсали гончета

Иван СТЕФАНОВ

Мъж от дружинката в планинското село Горна Лука в област Монтана повали два вълка на дубле. Отстреляните хищници са част от глутница, разкъсала няколко ловни кучета.

Ловците от Горна Лука тръгнали за диви свине сутринта на 15 октомври, събота. Балканът тънел в мъгла, но мъжете не се отказали от излета и заели пусиите си в местността „Чуката”, а гоначите пуснали кучетата. Въпреки старателното претърсване на драки и храсталаци обаче, четирикраките помощници не открили никакъв дивеч. След края на гонката ловците поели към сборния пункт, но 39-годишният Тодор Тодоров се забавил и  неочаквано видял от ниското към него да се промъкват два вълка. „Най-вероятно бяха изчакали пусиите да се изтеглят, но заради мъглата бяха дезориентирани и не ме усетиха. Изчаках ги да се приближат и стрелях два пъти с „Ижовката” си. Строполиха се веднага”, разказа Тодоров.

Покосените зверове се оказали млади вълк и вълчица. „Бяха добре охранени. Затова на последните излети не вдигнахме нищо”, споделиха ловците. Местни жители разказаха, че от лятото глутница кръстосвала горите край Горна Лука и нападала диви животни и стада на стопани. Преди месец зверовете разкъсали 9 овце край селото, а от началото на ловния сезон ликвидирали и шест кучета на ловци от Чипровско. Ядосани заради загубите на гончетата, собствениците им люто се канели на вълците и им устройвали засади, но хищниците все успявали да се измъкнат. Преди две седмици ловци от с. Митровци засекли едър вълк в района си и стреляли по него, но той изчезнал като призрак, разказаха местни хора. Точните изстрели на Тодор Тодоров обаче не само повалили два звяра, но и прогонили останалите в глутницата, смятат ветерани с пушки. А фермерите в района се надяват проблемите и страховете им да са свършили. Късметлията Тодор Тодоров е родом от Горна Лука, но работи като държавен служител в София. От пет години е ловец и всяка събота и неделя се връща в родното си село, за да се види с роднини и приятели и да излезе в гората с дружинката. Въпреки неголемия си стаж като ловец, Тодор вече има славата на точен стрелец. Миналата година е повалил пет диви свине, похвалиха го колегите му.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ