Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Грандиозно тържество за 130-годишнината на ЛРС-Пазарджик

пазарджик годишнина

На 30 септември тържествено бе отбелязана 130-годишнината на ЛРС-Пазарджик. Повече от 700 ловци, риболовци, техните семейства, приятели и съмишленици се събраха в комплекс „Фазанарията“, за да засвидетелстват своето единство и уважение към славната история на сдружението.

пазарджик годишнина

Поздравления отправиха председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев, кметът на община Пазарджик Тодор Попов, зам.-министрите на земеделието и горите Георги Тошев и Мирослав Маринов, зам.-областният управител на Пазарджик Стефан Димитров, директорът на ДГС Пазарджик Гаврил Рангелов, директорът на РДГ Пазарджик Владко Влахов, ръководствата на ловно-рибарските сдружения от Велинград, Септември, Асеновград, Дряново, Антоново, Пловдив, Кърджали, Момчилград, Елин Пелин, Панагюрище, София-север, София-запад, Пещера, Поморие.

пазарджик годишнина

Председателят на ЛРС-Пазарджик Евгени Абаджиев подари на всеки от гостите възпоменателни плакети, след което отличи с грамоти 130 пазарджишки ловци за техния принос към развитието на ловното дело и обогатяването на дивечовото богатство в региона.

пазарджик годишнина

Председателят на сдружението направи кратка ретроспекция на историята на организацията и каза:

„През 1883 г. започва историята на нашето дружество. История посветена на природата, дивеча и лова – светата троица на нашата ловна религия.

Сдружението ни преминава през множество изпитания, трансформации, възходи и падения, но никога не престава да изпълнява основните си функции за грижа към природата и дивеча, усъвършенстване на ловните умения, развитие на кинологията като неразделна част от лова.

Основна движеща сила на нашата организация е ловното другарство, което прави възможно оцеляването ни през всички бурни исторически събития в нашата страна.

Има една крилата мисъл – „Ловът, несподелен с приятели, е чисто губене на време“. Именно ловното другарство е в основата и на ловния събор, на който „Сокол 1893″ и приятели почитаме този уникален юбилей.

Искам да благодаря на всички, които ни помагаха през годините и да им кажа, че държавата, общината, институциите могат да разчитат на нас – най-многобройната, обединена и мощна неправителствена организация в област Пазарджик.

Искам да благодаря и на стотиците активни членове на „Сокол 1893“, които правят нашата история и нашето бъдеще.“

пазарджик годишнина

След тържествения парад на знамената на дружините от името на УС на НЛРС-СЛРБ инж. Василев връчи паметен плакет и се обърна със следните думи към колегите си.

 „Всеки ловец в страната, който отстоява принципите, завещани ни от нашите предци, гарантира опазването на природата и практикуването на нашето хоби. Когато присъствам на такива тържествени събития, се убеждавам, че ние сме най-патриотичната организация в България. Ние сме социален феномен, защото въпреки нашите политически, социално-икономически различия, етнос и вяра, ние сме заедно, защото обичаме природата и страната си.

Убеден съм, че ЛРС-Пазарджик през славните години на своето съществуване и дало голям тласък в историческото развитие на тази област. Защото най-начетените хора, най-големите родолюбци са сред основателите на тази организация. Пожелавам на ловците и риболовците да отстояват своето единство, тъй като загубите ли го, загубили сме всичко.“

пазарджик годишнина

След това започнаха атракциите. В демонстративно шоу по ловна стрелба италианският световен шампион Раниеро Тесто показа своите изумителни умения, а готвачите от ЛРД-Главиница спечелиха агнето в състезанието между 6 дружини по приготвяне на курбан. Победителите бяха излъчени от жури, начело с известния кулинар и ловец Ути Бъчваров.

пазарджик годишнина
пазарджик годишнина

Проведе се томбола с предметни награди, като най-големите бяха две ловни пушки.

За доброто настроение на ловците и техните гости се погрижиха танцов ансамбъл „Чудесия“, оркестър „Родопски гайди“ с ръководител Славчо Кехайов и певицата Неделиана Христова.

пазарджик годишнина
пазарджик годишнина

Тържеството завърши с впечатляваща заря.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ