140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Губим местообитанията на прелетния дивеч

Давате първото си интервю за интернет сайта „Дивото“. Време ли беше да се появи такъв сайт, информиращ обществото за случващото се областта на природните дейности, лова и риболова?

Смятам, че за природата, лова и риболова трябва да се говори много, тъй като голяма част от обществото не е запозната с нашата дейност. Аз съм и директор на ДГС-Болярка и много добре съзнавам, че за работата на горските служители също не се знае много. А тя е природосъобразна, полезна за дивата природа, но обикновените хора не са добре осведомени за това.

Колкото повече информация излиза в медийното пространство, толкова по-добре за всички ловци и риболовци и служители на горските стопанства.

Предстои откриването на ловния сезон. Очакванията?

Имаме 15 дружини съставени от 600 ловци. Основно в планинските райони се ловува на дива свиня, в полето на фазани, пъдпъдъци и гургулици. Прелетните птици определено намаляват, като основната причина е обработката на земеделските земи. Загубиха се местообитанията за тези пернати и резултатите са очевидно по-слаби.

При дивата свиня запасите се увеличават благодарение на целогодишните грижи на ловците. Ефектът от автоматичните хранилки е осезаем, оборудвани сме видеокамери, чрез които се следи развитието на популацията.

Разселваме фазани и яребици, резултати са впечатляващи – временни волиери за доотглеждане на фазаните са изградени в 13 дружини и местната популация се увеличава. Отсрелът е добър и ловците са доволни.

Одобрявате ли предстоящите законови промени?

Аз лично одобрявам промяната на срока за ловуване на дива свиня да бъде до края на годината. Да се отстрелват бременни свине е неморално. Колеги от другите сдружения споделят, че ще бъдат затруднени финансово от увеличаването на ловната стража, но аз смятам, че ще има ефект за опазването на дивеча.

Записа Стоян Пашкуров

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ