Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Хасковска дружина издигна 8-метров православен кръст

Метален кръст с височина 8 метра и ширина 4 метра отскоро привли­ча погледите край хасковското село Книжовник и се вижда от километри. Християнският символ, поставен на най-високото място край селото, е из­дигнат по идея на секретаря на местна­та ловна дружинка, ветеринарния лекар д-р Стефан Динков. Сред инициаторите са също Яни Андреев, станал популярен като победител в телевизионното със­тезание „Фермата“, Владимир Костади­нов, Емил Атанасов, Веселин Жеков. Родолюбивото дело е осъществено изцяло с дарения, сред дарителите са Костадин Жеков, Марин Танчев, Недял­ко Далов, Иван Георгиев, Николай и Момчил Белеви, Бисер Каменов.

Идеята възниква преди година, покрай поставянето преди това на националния трикольор – символ на българщината, знак, че има будни хора в селото. Използвана е стара циментова построй­ка, служила за водохранилище. Пилонът е висок 8 метра, мон­тиран на постамент 2,5 метра, боядисан допълнително в бяло. Знамето е с размери 1,8 на 3 метра, развява се на едно от най- високите места в селото, в местността „Ямача“.

„Работата за монтиране на християнския кръст започнахме това лято. Имахме и трудности, но се справихме, усилията си заслужаваха. Водеща сила в нашето начинание бе вярата и ми­сълта, че за да ти помогне Бог, трябва да си помогнеш преди това сам. Кръстът е символ на вярата”, коментира д-р Стефан Динков

В продължение на почти година са събрани средствата и необ­ходимите материали, дарени от местни фирми, които изпратиха и майстори. Изкопните работи са направени изцяло с доброволен труд. Християнският кръст е изработен и транспортиран от ха­сковска фирма, известна с дарителските си жестове.

Така със задружни усилия Книжовник се сдоби с още едно свя­то място, което да закриля хората от този край и пътуващите край него. Благодаря на Бог и всички приятели и съмишленици,без които това начинание нямаше да бъде възможно”, казва д-р Сте­фан Динков.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ