Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Хасковски ловци изградиха чешма на паметно за сдружението място

хасково чешма

Чешма е изградена край параклиса „ Св. Георги“ край Хасково, построен от ЛРС –Хасково. Тя е дело на  ловеца Мишо Димитров от хасковската дружина Гергьовден, подпомогнат от колеги. Той и останалите ловци неизменно участват в облагородяване на  терена. На това място през 1896 г. под клоните на вековен бряст е създадено ловното дружество в Хасково. Сега млади брястове растат до големия скален отломък с паметен надпис, поставен в чест на създаването на организираното  ловно движение в този край.

Преди време параклисът бе ремонтиран по инициатива на  ловците , с помощта на дарители. Нов покрив, монтирана  хидроизолация направиха малкия храм по-стабилен. Сега и чешма.

ЛРС-Хасково отсега се готви да отбележи 130-годишнината на сдружението, което е едно от най-старите  и водещите в страната. Една от идеите за честване на юбилея е да бъде издадена летописна книга. 

Председателят на Управителния съвет Желязко Живаков призова ловците да напишат спомени, да предоставят снимки от личните си албуми, с които ще се илюстрира бъдещия сборник за факти, събития и личности от основаването  на ловно-стрелческото  дружество в града  и включването му  в Националната организация до наши дни.

Златка Михайлова

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ