Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Хищници тормозят животновъди в дупнишкия кв. „Ценеви”

Юлияна КОЛЧАКОВА

Хищници тормозят напоследък жители на един от крайните квартали на Дупница и села от Долно поле. Регистрирани са набези от вълци, чакали и лисици. „Изгладнели вълци и чакали нападнаха дупнишкия квартал „Ценеви”. Вълците превзеха Бинека и Крушовица, насочиха се към домашните ферми за животни”, пише вестник „Вяра” след оплакване от жители на квартала, намиращ се след известния Аракчиийски мост, на изхода за гр. Кюстендил. Посред бял ден на пътя за областния град е сгазен вълк. Тялото на хищника е прибрано от екип, изпратен от отдел „Екология” на община Дупница.

По разказа на очевидци в понеделник след обяд кучета – пазачи на крави, са подгонили млад вълк от кравефермата на изхода на „Ценеви”. Малко по-късно дивото животно е сгазено от лека кола, движеща се от Дупница за Кюстендил.

Наскоро вълк единак е убил жребче в землището на Джерман. Това е съобщил за сайта „Струма“ кметът на дупнишкото село Ангел Цветков. „Вълци слизат от планината и търсят храна в покрайнините на селото. Хората ги е страх да излизат извън Джерман дори и на пикник. Ще искам решение от ловното сдружение в Дупница за отстрел на вълци, за да спасим селото от набезите им. Собствениците на овце и кози се страхуват да изкарат животните в землището на селото“, заявява Цветков.

В съседното село Крайни дол, в което постоянно живеят около 50 човека, пък има оплаквания от лисичи набези. „Хищниците се разхождат нощно време спокойно по улиците на малкото селце. Някои от тях стават жертва на трафика на Е-79. Страхуваме се, че лисиците разнасят болестта бяс и има опасност заразата да плъзне по кучетата в селото, а оттам и по хората в селото“, пише сайтът www.struma.bg цитиращ притеснени жители на Крайни дол. Хората в селото още си спомняли как преди години бясна лисица ухапала съпруга на кметския наместник и той получил инфаркт от страх да не е заразен от бяс.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ