140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Хищниците намаляват, зайците се множат в района на ЛРС-Лом

лом лов

На фона на доста постния сезон в груповия лов на дива свиня, в ломското сдружение имат и някои оптимистични новини: при тях хищниците намаляват, а дивите зайци се множат.

Поне това показват наблюденията на изявени хищничари, излизащи на индивидуален лов. Отстреляни са 60 чакала и 55 лисици, но има видима тенденция към намаляване на хищниците.

В същото време дивите зайци се множат. При проведената пролетна таксация са преброени повече от 5 хиляди и това е съвсем реална цифра.

Още акценти от изминалия ловен сезон научаваме с любезното съдействие на Андрей Андреев, ръководител на ЛРС-Лом. Ето какво разказва той:

„При нас дивите свине и без друго не са много, разчитаме на преминаващи животни, има и приходящи от Румъния. Чумата си взе своето, имаше дълъг период, в който не се забелязваше движение. Затова сме и с отстрел от едва 4 диви свине, което е само 10% изпълнение на плана.

лом лов

В с. Комощица отстреляха само едно животно, но пък е в актива на младия ловец Георги Теофилов. В с. Медковец точен е бил Пламен Методиев, а две слуки са имали в с. Василовци.

Поради липса на дивеч много дружини спряха да излизат на групов лов и потърсиха други предизвикателства.

Но сега картината се промени. Последните наблюдения и проведената тази пролет таксация дават надежди. Има трайно присъствие на диви свине в землищата на селата Медковец и Якимово.

С фазаните в ЛРС-Лом сме доста по-добре по отношение на отстрела. При план от 815 индивида сме реализирали 521. Има ги повсеместно при нас, а и разселваме редовно. Тази пролет разселихме 720 отрасли фазана, като ги разпределихме по 60 за всяка от 19-те дружини на сдружението. Поравно, за да няма недоволни. През есента ще проведем още едно разселване.

В сдружението има утвърдени традиции в лова на мигриращ и водоплаващ дивеч. Излизат повсеместно още с откриване на сезона през август и продължават с диви патици и през зимата.

лом лов

Няма как да не спомена и най-изявените хищничари. Елин Давидков от дружина Момин брод може би е номер едно при нас, с отлично оборудване и богат опит в отстрела на чакали и лисици. Васил Йосифов от с. Якимово пък има в актива си и два вълка, наред с множество чакали и лисици.

А тенденцията на намаляване на хищниците веднага дава резултат – зайците се множат…“

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ