140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Христо Желязков, ръководител на ЛРС-Ямбол пред сайта „Дивото“:

 • Как върви ловния сезон при вас? Доволни ли са ловците?
 • Да, може да се каже, че излетите са добре организирани и успешни. Основно ловуваме на местен дребен дивеч и дива свиня. Имахме вече два излета на яребици. Някой дружини се отказаха от лова, въпреки че имат необходимия запас. Ловците твърдят, че полетата са изорани и голи, които прави доближаването до пернатите много трудно.

  Пъдпъдък тази година за съжаление имаше малко – вероятно голямата суша и изменението на местообитанията заради земеделието са причина за скромните резултати. И при гургулицата се забелязва намаляване на прелета.

  През декември ще проведем излети на местен фазан, а през януари и на фермерно произведен и разселен дивеч.

  Нашият план за ползване е между 100-150 диви свине и почти всяка година го изпълняваме. Първите излети бяха много успешни – на първият излет бяха отстреляни 18 прасета, после отстрелът понамаля, но ловците са оптимисти.

 • Има ли нещо, което ви тревожи в предстоящите законови промени?
 • Най-много се коментира увеличаването на ловната стража, но нас това не ни притеснява. Ние и сега имаме един ловен надзирател, а специалистът по лова също е със съответното образование и са му вменени такива функции. Съвсем по друг начин стои въпросът в ефективността на тази ловна стража. Смятам, че функцията по опазването на дивеча е работа на държавата, тъй като нашите ловни стражари нямат съответните правомощия, а и как да си вършат съвестно работата, като заплатите им се плащат от самите ловци, които те трябва да контролират.

  Колкото до другите промени, намирам ги за козметични и считам, че е необходим съвсем нов закон.

 • Давате първото си интервю за новия сайт „Дивото“. Смятате ли, че беше време информацията от печатните издания на СЛРБ да бъдат достъпни и в интернет?
 • Всяка година се абонираме за в. „Наслука“ и сп. „Лов и риболов“. Харесвам изданията, а специално за вестника мисля, че може и по електронен път да се чете. Новият сайт е необходим и в него е бъдещето, много от младите ни колеги се информират изцяло през интернет. Възможността сдруженията сами да качват информация в сайта е много полезна и в близко бъдеще и нашето сдружение ще се присъедини към него.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ