140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Рекорд: 78 диви свине отстреляха ловците от ЛРС-Кърджали

дива свиня ЛРС-Кърджали

Рекорд от 78 отстреляни диви свине поставиха ловците от ЛРС – Кърджали в първите два ловни дни при откриването на новия сезон за групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч. Добрата новина съобщи председателят на  сдружението  Васил Дончев. Той вярва, че след седмица, когато бъдат оценени трофеите ще може да съобщи и за няколко нови медала на дива свиня.

Трофеен 186 кг глиган е паднал неделя в дружина Комунига. Слуката споходила един от младите ловци – Емин Индриз. Той е ловец от 6 години, но вече има един златен медал на трофей от глиган.

 „От миналата година имам един златен медал. Тогава глиганът беше още по-голям – близо 190 кг тежеше. Не помня колко точки е. Зная само, че е трофеят е със златен медал”, разказва за слуката си пред SLRB.BG Емин Идриз. Сега той силно вярва, че е повторил своя успех и е нетърпелив да чуе на колко точки ще бъде оценен неделният му трофей.

Първия ден в първата гонка ловците от Комунига отстреляли 3 приплода. Голямата слука дошла през втория ловен ден. Тогава кучетата вдигнали трофейния екземпляр. Заедно с големия глиган ловците отстреляли и 2 приплода и спели да ловуват.

В района на Черноочене ловците отчитат сериозно движение на диви свине. Доволни са, че не откриват мъртви животни, но не са сигурни, че опасността от болестта АЧС ги е подминала.  Взели са решение при слука да спират лова и да не стрелят по женски животни – знаят, че така ще подпомогнат популацията на основния тук дивеч за лов. За да има разнообразен лов в района ловците разселват заек, но го пазят – не го стрелят, докато не се развъди достатъчно.

По данни от пролетната таксация популацията на дивата свиня на територията на ЛРС – Кърджали се запазва. Числеността й е 433, като през миналия  ловния сезон не са установени случаи на африканска чума. Запасите при заека и сърната са съответно 2200 и 873, почти колкото са били досега.

Посетете нашата Фейсбук страница https://www.facebook.com/lovIribolovBulgaria/

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ