140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Хванаха огромен сом в река Искър

52-годишният столичанин Здравко Стайков – Заки хвана сом, за който дълго ще се говори в рибарските среди. Не е претеглен, защото не намерили подходящ кантар, но всички, видели огромното туловище с дължина 2,31 метра, твърдят, че е в диапазона между 75 и 80 кг.

Кратка статистическа справка показва, че най-големият сом, хванат със спортна въдица в наша река тежи 56 кг (Филчо Караджов – Янтра, 2015 г.). В този смисъл сомът на Здравко е абсолютен рекордьор, въпреки неяснотата около точното му тегло.

Майсторът е направил множество снимки, от които всеки може да прецени що за риба е хванал и какви емоции е преживял. А освен всичко друго, сам разказва за своите риболовни емоции през тези незабравими дни.

Хванал го е след като предприел тридневен риболов в долното течение на река Искър, в района на с. Староселци. Бил е заедно със свой приятел от гр. Кнежа, който му е помагал в епичната битка с трофейната риба.

По време на риболова Заки е хванал още няколко сома, като два са били по 15 кг. На фона на големия звяр обаче всички други риби изглеждат като от детската градина.

В бр. 48 на „Рибар“ ви представяме емоционалния разказ на майстора и всички перипетии по изваждането на трофейната риба. Някои медии даже побързаха да обвият в митична сила уловеното чудовище, понеже местни овчари разказвали, че огромен сом им нападал агнетата, докато пиели вода от реката. Е, това по-скоро е народен фолклор, но че рибата наистина е огромна личи от снимките, които ви показваме.

 

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ