Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Хващат се дебели мартенски каракуди на язовир „Студен кладенец“

студен кладенец каракуди

Нашият приятел Красимир Сабахов–Локала е направил много зрелищен излет на язовир „Студен кладенец“, за който разказва някои ин­тересни подробности. Ето какво е преживял с улова на каракуди в началото на март.

„Най-после успях и аз да по­сетя язовир „Студен кладенец“ и да половя дебели пролетни каракуди на метод фидер. Тези риби винаги са били много сво­енравни и както се контроли­рат добре, така в един момент просто всичко приключва. При­чините може да са различни: водоемът ще вдигне ниво, течението ще се промени, ще излезе вятър, който по такива плитки разливи обикновено е крайно нежелателен.

Очакваше се риболовът да е на дистанция

За целта си бях подготвил два фидера, и двата еднакви. Имах намерение да пробвам различни дистанции и евенту­ално да разбера откъде мина­ва пътя на рибите. Въдиците ми бяха Daiwa N’zon Distance Special Power Feeder 3,90 м/150 г с Daiwa TDR 25QD и основно влакно 0,24 мм Daiwa Tournamet ST.

Още с пристигането към 8 часа видях, че има много ко­леги по брега и бяха останали „по-кривите“ места. Все пак си сложих платформата на десе­тина метра навътре и израв­нихме силите. Язовирът ми е добре познат от зимните оби­колки на джиг и знаех, че няма какво интересно да търся по дъното, а дълбочината дори и 300 м навътре е около 1 метър.

студен кладенец каракуди

Загледах се къде проиграват рибите

направих един каст да им „цо­пна“ на главите и сложих кли­пса. Премерих на колчетата – дистанция 95 м. Идеално, щом с празен метод стигам дистан­цията значи и със зареден ще е още по-добре.

Единият фидер го клипснах 20 м по-наблизо, но впослед­ствие подалечната дистанция работеше по-добре и си го при­брах на гребена. За качествата на фидера като кастинг съм много доволен, дистанция от 95/100 м с 45 грама зареден ме­тод дистанс фидер се постигат с умерено хвърляне, дори без силови изпълнения. Предпоче­тох една идея по-лека хранил­ка, вместо 60 г, защото все пак е плитко. Водата беше сравни­телно студена 9/10 градуса, за това предпочетох да не правя обилна тежка захранка, а само 5 кошници да маркирам петно и да видя как ще се развият нещата. Ползвах новия фидер спод N’zon PBR 3.90/90m+ ма­кара Daiwa Crosscast Surf 35 SCW QD Type-R. Мислех си, че имам плетено влакно останало в сака, но явно е свършило и се наложи да навия 0.235 мм Hyper Sensor с шок лидер N’zon 0.30 мм. С 50 гр бейт ъп window и храната в него сподът хвър­ляше дистанцията без про­блем, но категорично понася още тежест и има значителен запас в бланката, а храненето задължително с плетено влак­но на тази дистанция.

студен кладенец каракуди

Много по-бързо и лесно се разто­варва кошницата. Дръжката е удобна, но но не е прекалено дълга като на шаранджийските сподове. За началната захран­ка използвах едрата фракция от захранките, които пресях накисната от вечерта със сока от сладка царевица и някое и друго зърно.

Получи се много добър ри­болов като за див водоем. До 14 часа

успях да уловя 26 големи каракуди

с общо тегло 21 кг. После заду­ха вятър и вълните почнаха да ми мият коленете. Рибите ха­ресаха най-много сладки жъл­ти вафтери, а рецептата ми беше от храните на MVDE: 1 kg Hi pro Yellow Carp + 1 kg Mvde Coarse Black. Идеята беше храната да е много ароматна, солена, а и да е същия цвят като дъното, за да контрасти­рат вафтерите.

Накрая няколко снимки, ре­лийз и кой от къде е…“

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ