140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

И ловците участваха в гасенето на пожара в Кресненското дефиле

Шест дни продължи борбата на стотици пожарникари, полицаи и жандармерия, горски служители и цивилно население с пожар, какъвто в Югозападна България никога не е имало. Тепърва ще се оценяват щетите и изгорените площи. Над 18 хиляди дка предимно 50-годишни иглолистни гори и земеделски площи са изпепелени.

Картината след пожара е умопомрачителна и трудно се описва. В село Ощава изгоряха 8 къщи. В тази битка наравно с всички мобилизирани служители от различни ведомства активно участваха и местни ловци от дружинката в село Ощава – председателят Румен Марков, Иван Атанасов, Красимир Марков, Ангел Красимиров, Тихан Николов, Васил Тасев, Асен Михайлов, Димитър Данчов и др. В най-критичните моменти всички те бяха на огнения фронт.  С подръчни средства потушаваха огнища и тлеещи петна. В същото време даваха ценна информация на противопожарните звена за особеностите на терена и възможните достъпи до критичните места.

Важното е, че в тази епична битка с огнената стихия и ловци участваха самопожертвователно и всеотдайно. Друг е въпросът, че ловното им поле вече е пустиня от пепел, която ще възстанови нормални условия за дивеча след няколко десетилетия. Но и това е друга тема.

 

Повече информация в бр. 36 на в. “Наслука” на 6 септември

 

Кузман Петров

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ