Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

И през този ловен сезон не мина без отстреляни вълци в ЛРС– Свищов

свищов лов

Нямаха късмет с отстрела на диви свине ловците от сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол” в Свищов. Те отчетоха едва 14 екземпляра, колкото бяха и през предишния ловен сезон.

Сред най-успешните са дружина Свищов –1 с шест повалени животни. Другата градска дружина има четири, а ловците от Петокладенци – три.

На слука обаче не можеха да разчитат останалите ловци. Повечето от дружините нямаха късмет дори да видят такъв дивеч през целия ловен сезон, а някои въобще не излизаха на свински лов.
Липсата на диви свине не е нещо ново за свищовските ловци. На територията на общината този дивеч и преди появата на АЧС не беше много, а тя ги намали още повече. Дори и преди чумната зараза ловците не можеха да се зарадват на диви свине по време на ловните излети. 

Затова от години се разчита най-вече на пернатите и за дружините основен обект на лов са фазаните. До края на януари сдружението отчита 820 отстреляни такива птици. Добре се справиха свищовските ловци и с лова на прелетен дивеч. Статистиката показва, че са паднали 2090 пъдпъдъка, 680 гургулици, 333 гривяци, има и 11 яребици. Отделно се отчитат и 233 зеленоглави патици и 22 големи белочели гъски.
За разлика от дивите свине членовете на свищовската ловна организация имат сериозна слука в отстрела на хищници. Отстреляни са 461 чакала, 275 лисици и три вълка. Резултатите са добри.

В Свищовската община редовно се навъртат седем-осем вълка и всяка година ловците отстрелват някой от тях. През изминалия ловен сезон трима членове на сдружението имаха късмет да уцелят такъв хищник – Васил Трифонов от дружината в Драгомирово, Свилен Славев от Вардим и Илия Илиев от Горна Студена.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ