Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

И турците се жалват от безрибието в Черно море

             Отминалият риболовен сезон се оказа пълно разочарование за рибарите от черноморския регион на Турция. Те се жалват, че уловите на повечето от основните видове, обект на промишлен риболов, са снижени значително. Дори и при хамсията, която уж е най-многобройна, положението е зле – уловът е достигнал едва 80% от този в предишни години.

Шефът на една от техните големи организации Съюз на продоволствените кооперативи Али Байрак потвърждава разочарованието на хората от гилдията заради слабия сезон и липсата на риба в Черно море. Дори рибарите са потърсили съдействие от учени, които да направят обстойни изследвания и да се установят конкретните причини за тази тревожна тенденция.

В бранша са обезпокоени, че по-големите риболовни кораби няма да могат да работят при влошените условия в Черно море, заради нискоефективния улов и риска да влязат в загуби. Вероятно в морето ще останат само по-малки риболовни съдове, които да реализират малкото останала риба. Все пак турците са облагодетелствани да имат излаз и към други морета, така че черноморското безрибие може да се компенсира, за да не се усеща недостиг на морска риба на пазара.

           Още подробности за състоянието на риболова при съседите може да научите от бр. 10 на „Рибар“, който излиза като приложение на в. „Наслука“.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ