Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Идва ли Армагедон за зайците и фазаните?

Димитър Константинов

На 4 септември в Брюксел предстои конференция на тема „Следващата ОСП: Армагедон за зайците, фазаните и компания?“. Основен организатор отново ще бъде евродепутатът Карл-Хайнц Флоренц, председател на Интергрупата на Европейския парламент „Биоразнообразие, лов, селски райони“. Съорганизатор е традиционният партньор на тези срещи – Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE).

Ловците на Стария континент са наясно, че Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП) е изключително важен механизъм за управление и развитие на земеделието и селските райони. За съжаление настоящата ОСП има сериозен негативен ефект върху околната среда, биоразнообарзието и незадоволителното състояние на много представители на дивата фауна, в това число – редица видове обект на лов.

Повечето популации от дребен дивеч в Европа са намалели значително заради интензивните земеделски практики, които залагат на нецелесъобразни в дългосрочен план методи на продукция. В резултат от това се наблюдава сериозно влошаване на състоянието на естествените хабитати и хранителната база, както и изобилие от насекоми.

Именно разрешаването на тези проблеми ще се дискутира отново на конференцията, която предстои през септември в Брюксел. Ще бъдат направени презентации как следващата ОСП може да възстанови популациите на дребния дивеч в Европа и как да се стимулира биоразнообразието на Стария континент.

Припомняме, че едно от най-важните събития в тази област през годината се състоя през април в хотел „Риу Правец“ в гр. Правец. Тогава основен съорганизатор на конференцията бе Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ