Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Идва ли край на дългогодишен спор за ловен район?

В нарушение на Закона за лова и опазването на дивеча през 2001 г. в землището на великотърновското село Миндя освен местната дружина на сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” започна да ловува още една – „Ловец”, в която членуваха само горски служители от РДГ-Велико Търново. Въ­преки протестите на миндевските ловци и многобройните пис­ма до различни държавни инстанции проблемът така и остана неразрешен. Той беше поставен и пред инж. Григор Гогов, из­пълнителен директор на ИАГ, на миналогодишното годишно отчетно събрание на сдружението. Въпросът не е само в това, че се нарушава ловният закон, според който в едно землище трябва да има само един ловностопански район и да ловува една дружина. Другото притеснение на ловците от Миндя е, че за тях остава едва половината от ловностопанския район, другата половина е за „Ловец”. Освен това горските членуват не във великотърновското сдружение, а в ЛРС-Златарица.

След изпратено през миналата година писмо до ИАГ със запитване как най-после трябва да се реши този проблем по законен път във великотърновската ловна организация прис­тигна отговор, подписан от инж. Григор Гогов. Според него ре­шението е в обединяването на двете дружини и образуването на един ловностопански район или районът, в който ловуват членовете на „Ловец”, да стане държавен и да се отдава на концесия. На тазгодишното си отчетно събрание дружината в Миндя единодушно взе решение да се предложи обединение, двете дружини да станат една с две групи, които да ловуват отделно. Такива групи има и в други търновски ловни дружини, например в гр. Килифарево, в с. Шемшево. Предложението е изпратено от името на УС на сдружение „Ловно-рибарско дру­жество „Сокол 1884” до ИАГ, ЛРС-Златарица и дружина „Ло­вец”.

Сега очакванията са най-после след толкова години този проблем да бъде решен, след като има законово нарушение. Така ще се спази Законът за лова и опазването на дивеча и ловците от Миндя вече няма да се притесняват, че са ощетени с намаляването на площта, където ловуват.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ