140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Илия Михайлов, председател на ЛРС Добрич:

Г-н Михайлов, какви са очакванията Ви за новия ловен сезон?
 

По принцип очакванията за мен и за всички ловци е да има колкото може повече сполучливи ловни излети. Но реалностите са други. Като предварителна информация от наши председатели на дружинки, от ловци и наблюдения е, че заекът и тази година се очертава да бъде малко. Миналата година спряхме втори излет на заек по простата причина, че го няма, имаше дружинки с нулев отстрел. По отношение на фазана положението е друго. Популацията му е висока, в добруджа има добри местообитания. В тази посока се движи и популацията на яребицата. През последните години разселваме теди два вида, на второ място подхранваме ги, тъй че перспективата е оптимистична. При дивата свиня още първия излет този сезон показа, че ще има слука. Тръгнахме с 6 отстреляни прасета, все още има царевица по блоковете и вероятно след като тя бъде ожъната, животните ще тръгнат из горите. Ловът при нея тепърва предстои. По отношение на пъдпъдъка вече сме на финала, имаше пасажи и слука, аз също водих добра стрелба. Чакаме с нетърпение водоплаващия дивеч, има го на територията на сдружението, стига да е подходящото време – мъгла, виелица, студ. Има много наши ловци, на които патешкия лов им е хоби, тъй че в тая насока се движат предварителните прогнози, дано да се сбъднат.
 

За последната година какви постижения при вас бихте откроили?
 

Успяхме да закупим горския терен, на който направихме първа копка за изграждането на ловен дом в местността “Кобаклъка” край Добрич. И втора, да построим стрелбище за нарезно оръжие. Това са най-щастливите мигове за мен като председател, от 5-6 години се боря да можем да променим предназначението на тези 3 декара, да закупим терена и вече да сме собственици. Това е най-голямото завоевание през миналата година за мен.
 

Как бихте коментирали предстоящите промени в Закона за лова и опазването на дивеча?
 

Това е най-болната тема, аз бих го казал в прав текст. Голяма част от нашите предложения бяха приети при разглеждането им от почти всичките политически сили, парламентарно представяни. Всичко стигна до първото четене в парламента и от там нататък се получи един парадокс – спрени бяха промените в Закона за лова и опазването на дивеча след първото четене. Доколкото разбирам от парламентаризъм това е много рядко явление да бъдат спрени до второто, никой не може да даде отговор на тоя въпрос. Пак казвам, бяхме удовлетворени в голяма степен от това което ние искаме и което предложихме да се случи, но загадката в момента е такава,че никой не може да даде отговор кога този Закон ще мине на второ четене. Имаше разбиране и от Комисията по земеделие в парламента и от парламентарно представените сили, но ще изчакаме да видим каква е причината.

Какви са впечатленията и очакванията Ви за новия интернет сайт “Дивото”?
 

Това е една прекрасна инициатива, беше време да се появи. Аз ,като председател на сдружението, може би съм един от най-активните по отношение на ползването му. Има доста материали, но най-важното е, че дава на всички сдружения и ловци възможност да видят къде какво се случва и то с бързи темпове. Приветствам нововъведението, изключително положително е и нужно при нас да подаваме информация, за да знае обществеността, че ние вършим огромна работа, не само ловуваме и убиваме животни, но и организираме много други мероприятия по отношение подхранване, разселване и охраната на дивеча. Тъй че това е една трибуна, която дава възможност най-сетне ние да излезем от малко затворения кръг, да покажем на обществото какво върши най-голямата национална ловна организация,за да си променят мнението.
 

Последно, започна ли при Вас абонаментната кампания за съюзните издания?
 

Започнахме, разбира се, имаме абонамент на 34 вестника “Наслука” и толкова списания “Лов и риболов” и отделно за сайта “Дивото” си плащаме таксата. Нямаме проблеми в това отношение. Четат се изданията от нашите ловци, очакват се с нетърпение, като ходя по дружинки виждам в ловните им домове папки с тях. Всеки може да види и да прочете по всяко време,да се запознае със съдържанието на отделния брой.

Георги НИКОВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ