140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Има бракониерски нагласи в нашите редици

Време ли беше за създаването на интернет сайта „Дивото“, за който давате и първото си интервю?

Даже малко закъсня неговата поява. В нашето сдружение имаме активни хора, председатели на дружини, които имат желание да пишат, имаме и кореспондент на печатните издания на Съюза, така че ще се включим активно в информационното обезпечаване на новия сайт.

Какви са очакванията на ловците от ЛРС-Кърджали за новия ловен сезон?

Нашият район е такъв, че за дребния местен и прелетен дивеч няма подходящи местообитания. Все пак нашите ловци излизат на излети за гривяк и гургулица, тъй като има земеделски масиви, засети със слънчоглед, но не можем да се похвалим с резултати, които постигат колегите в равнинните райони на Пазарджик и Пловдив.

Миналият сезон за едър дивеч не бе добър за нас. Свидетели смена голяма сеч в горите, дисциплината на ловците не е добра – стрелят по женски диви свине. Разрушаването на местообитанията и отстрелът на майки повлия на запасите на дивата свиня, съответно резултатите от излетите са слаби.

Разселили сме 84 лопатара за три години, сега ще разселваме кипърските кеклици, правим каквото можем, за да разнообразяваме дивеча в районите и да увеличаваме запаса, но трябва да се промени съзнанието на ловците. Голяма армия сме – повече от 100 000 души, но голяма част от тях са с бракониерски виждания. Трябва да си го признаем.

Коментарът ви за предстоящите законови промени?

Винаги може повече, но е радващо, че вижданията и предложенията на УС на НЛРС-СЛРБ са приети от депутатите на всички парламентарни групи. За съжаление гласуването на второ четене се забави. Смятам, че на този етап трябва да сме доволни.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ