Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Има перспективи пред дребните черноморски рибари

 

Дребните рибари имат остра нужда от създаването на свои организации на производителите. Това е единственият начин техният глас да стига до Европейската комисия и държавните ни институции, които могат да решават проблемите им. Това заяви генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море (BLSAC) д-р Йордан Господинов на кръглата маса „Гласът на платформите на рибарите в крайбрежните страни в Черно море”. Тя беше част от експертната среща в рамките на конференцията на високо равнище по проблемите на рибарството и аквакултурите в Черно море, която се проведе неотдавна в столицата.

        Предстои Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и Черно море (GFCM) да приеме регионален план за действие, което ще стане на конференция в Малта през септември. Той ще бъде насочен изцяло към дребномащабния риболов в Средиземно море и Черно море. В този смисъл дребните рибари трябва да проявят активност, за да се възползват от средносрочната стратегия на GFCM, обърната изцяло към тях, заяви д-р Господинов.

Неотдавнашно проучване на Европейския парламент показа, че дребните рибари осигуряват около 55% от всички работни места на риболовната флотилия в общността, но дават едва 27% от общата стойност на разтоварения улов. Подобна е картината и у нас. Затова в момента средносрочната стратегия на ЕК се насочва изцяло към подпомагане на сдруженията на дребномащабния риболов.

В почти всяко селище дребните рибари, които ловят риба, рапани и миди край брега, са обединени в малки сдружения. Повечето от тях обаче само са регистрирани на хартия. Няма човек, който да защитава интересите им. Обикновено жалбите им стигат до местния кмет и дотам. По-нагоре никой не ги чува, а финансовото подпомагане идва от ЕК. Специално за тях са заделени много пари. Заетите в този сектор хора се нуждаят най-вече от места за приставане, домуване и ремонт на риболовните съдове, от условия за стоварване, излагане, продажба и съхранение на рибата. И не на последно място от облекчаване на процеса за реализация на улова без посредници, директно в регистрираните обекти.

***

        Има много примери в Европа как дребните рибари могат да създадат собствена ниша на пазара, което ще увеличи доходите им от улова. Просто трябва да се копира опита в тази насока.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ