Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Иновативен подход за превенция на бракониерството на тигри в Малайзия

тигри малайзия

В Малайзия са останали по-малко от 200 малайзийски тигъра, като бракониерството е основната причина за критичното състояние на този подвид. На територията на страната природозащитници за пръв път възприемат стратегия за анализ на тези престъпления, разработена за полицейските части в урбанизирани територии, и я прилагат, за да оценят ефективността на мерките срещу бракониерството, целящи опазването на критично застрашения малайзийския тигър. Това се посочва в изследване, публикувано в списанието Conservation Science.

За целите на проучването е организирано патрулиране от страна на екип от рейнджъри в малайзийските гори. Основната инициатива е на природозащитната неправителствена организация Panthera, която си сътрудничи с представители на местните общности и екип за бързо реагиране SPARTA, ръководен от Малайзийското министерство за дивата природа и националните паркове.

Изследователите използват системата за превенция на престъпността, известна като EMMIE, която анализира ефекта, механизмите, посредниците, изпълнението и финансовата рамка на осъществяваните операции, за да се оцени въздействието на проекта в Малайзия.

Авторите на изследването посочват, че между 2015 г. и 2019 г. размерът на бракониерството, осъществявано от ловци от Камбоджа, Виетнам и Тайланд, намалява с до 40%, тъй като рейнджърите успяват да предотвратят техните набези в горските територии. Събирането на данни от множество източници  идентифицира немалайзийските бракониери като основна заплаха за тигрите.

 „Полагаме сериозни усилия, за да гарантираме, че тигърът няма да изчезне напълно. Осъзнаваме, че оценката на прилаганите методи е твърде повърхностна.“ – заявява Уай Йе Лам, управител на организацията Panthera за Малайзия.  

Изследователите откриват, че камбоджанските бракониери, живеещи в Малайзия, се занимават с незаконен добив на агарово дърво и улов на малки животинки, с които се изхранват. За разлика от тях тайландските бракониери използват специални капани, с които улавят големи животни, сред които и тигри. В последствие те ги продават на пазарите, където купувачите основно се занимават с приготвяне на продукти, характерни за китайската медицина.

Дейностите по проекта ограничава дейността на базирани в Малайзия камбоджански бракониерски екипи, но уловът на живи тигри за периода 2015-2019 г. като цяло не намалява, тъй като виетнамските бракониерски екипи започват да поставят все повече капани. Зависимостта на семействата на бракониерите от приходите от незаконната дейност донякъде обрича на неуспех разрешаването на проблема.

Екипът от природозащитници планира да продължи да се фокусира върху превенцията на престъпността и анализа на проблемите, като същевременно прилага поуките, научени в други защитени територии. „Ние следим за всякакви промени в моделите на бракониерство и заплахите, пред които са изправени тигрите и други диви животни, за да можем да се адаптираме и променяме заедно с тях“, споделя Уай Йе Лам.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ