140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Инцидент с опитен ловец още първия ден

В деня на откриването на новия ловен сезон има прострелян ловец. Това съобщи инж. Красимир Каменов, зам. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите.

„Сутринта по време на редовен ловен излет в с. Лилково, ловец се е прострелял сам, доколкото имаме информация се е подхлъзнал и се е прострелял в областта рамото. Транспортиран е в болница и е без опасност за живота”, допълни той.

Инж. Красимир Каменов обясни, че инцидентите с ловци се дължат най-вече заради липсата на дисциплина по време на лов, не се спазват изискванията и инструктажа на ръководителя на лова и съответно не се работи безопасно с оръжието. По думите му ловците имат достатъчна подготовка.

„Провеждат се изпити по лов. Част от изпита за ловци е и практически изпит за боравене с огнестрелно оръжие, стрелба по мишени”, поясни той.

През изминалия ловен сезон са проверени общо 7 623 ловни дружини. Констатирани са  80 нарушения, съставени са 60 акта по ЗЛОД. Има 12 инцидента с простреляни по време на редовни излети, като при два от тях изходът е бил фатален. Има и смъртен случай при бракониерски лов.

По-късно през деня Агенция Фокус съобщи, че прострелялият се ловец е 60-годишният Ангел Тороманов. По думите на кметския наместник на село Лилково Атанас Брощилов случаят е плод на инцидент. Според Брощилов Тороманов е дългогодишен ловец и знае как да борави с оръжие. Кметът няма все още информация за състоянието на Тороманов, знае само, че нараняването е в областта на рамото.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ