Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Инж. Васил Василев: Пожелавам незабравими емоции и слука през новия ловен сезон

василев сезон

Уважаеми български ловци!

Откриваме ловния сезон за мигриращ дивеч. Всички чакаме с нетърпение и вълнение завет­ния 13 август. Очарованието на мига при­дава големия му смисъл.

Драги колеги, пожелавам ви силни и незабравими емоции и слука, но преди всичко бъдете внимателни, възбудата и еуфорията не бива да вземат връх над разума.

За недопускане на инциденти трябва да се спазват стриктно законови­те разпоредби, правилата за безопасност по време на лов и противопожарните ука­зания.

На 6 август отпразнувахме празника на Националната ни организация, показа­хме, че сме единни и такива трябва да ос­танем, защото единствено когато всички се подкрепяме и сме заедно, ще успяваме да отстояваме правото си да стопанисва­ме дивеча, както и да го запазим като на­следство за идните поколения, запалени от искрицата на ловната страст.

Ако гра­дим правилно настоящето, ще надгражда­ме успешно и бъдещето. Аз съм убеден, че заедно го можем.

Ние като ловна общ­ност трябва да покажем потенциал, упо­ритост и желание. Нека поставените цели донесат удовлетворение и нови възмож­ности за развитие на нашите структури.

Ловната ни организация е емблема на професионален успех, това е факт, признат от членовете ни по места, констатиран от сродни организации в чужбина и от Федерацията на европейските ловни асоциации /FACE/. Оценката не е само комплимент за нас, тя е показател за възможностите, капацитета и потенциала ни.

Ние, българските ловци, трябва да се включим активно в петицията, организирана от FACE в защита на лова, която цели да покаже силата ни и отговорната ни позиция пред европейската общност. От това зависи бъдещето на лова не само в България, но и в цяла Европа.

Сега имаме възможност да отвоюваме правото на нашите деца и внуци да ловуват по начина, по който са го правили нашите дядовци, бащи и самите ние.

Ловците не са проблем за опазване на биоразноо­бразието в Европа, напротив, те са част от решението.

Ловната общност има ключова роля в новата Стратегия на ЕС за биологичното разнообразие. FACE ще продължи да призовава ЕС за по-голямо признание на ролята на ловците в изпълнението на целите за биологичното разнообразие.

Освен това, апелираме за по-голямо разбиране на значе­нието на лова за 7 милиона европейци и неговия принос за природата и обществото.

Колеги, експертният екип на Съюза и тази година успя да затвърди отвоювани позиции по отно­шение на гургулицата, благодарение на което и през ловен сезон 2022 г. не бе наложен мораториум върху лова й.

В тази връзка в момента се извършва мониторинг на вида, чрез който трябва да бъдат установени редица популационни параметри, необходими за разработването на устойчив модел на ползване като единствената алтернатива, дадена ни от Европейската комисия, чрез която да успеем да запазим лова й у нас.

Включете се активно, като предоставите крило от всяка отстреляна птица в първия ловен ден.

Това е поредното доказателство, че там, където има сериозност, желание, професионализъм, амбиция и много работа, се върви напред и в подготовката, и в реализацията на поставените цели.

Приятели, още веднъж ви пожелавам невероятни преживявания, емоции, здраве и слука през новия ловен сезон!

Инж. Васил Василев, председател на УС на НЛРС-СЛРБ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ