Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Искат по-строги санкции срещу бракониерството по водоемите

“България е една от малкото държави в ЕС, които наказват бракониерския риболов с хрилни мрежи и взривни вещества единствено и само с административно наказание”, посочват депутати от Обединените патриоти.

Тe настояват с внесени поправки в Наказателния кодекс да се налага наказание не само на бракониерите, които са уловили незаконно риба, а и на хванатите в момент на “ловене”. Освен за риболов с взривни, отровни или зашеметяващи вещества се предвижда наказания да се налагат и за използване на “всякакъв вид мрежи” в нарушение.

Предлага се минималната парична санкция за незаконен риболов да се увеличи от сегашните 100 на 200 лева, като се наказват и маловажните случаи. Новият проект предвижда при повторно нарушение наказанието да е затвор до 2 години и глоба от 500 до 2 хил. лв. Според авторите на промените, с по-високите санкции за повторно извършване на деянието ще се постигне по-добра превенция.

В мотивите към измененията патриотите цитират и данни на ИАРА, според които на денонощие се ловят над 100 кг незаконно риба, което означава, че бракониерите трупат огромна печалба, а и са нелоялна конкуренция на пазара.

Освен това имало и отлив на туристи от малките населени места във вътрешността на страната, разположени до язовири, реки и езера, които са предимно любители риболовци. От 27 години обаче има процес на обезрибяване на водоемите, което гонело риболовците.

Dnes.bg

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ