Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Италия и Испания с обща стратегия срещу АЧС

В края на октомври се проведе среща на президентите на Испанската кралска ловна федерация и на Италианската ловна федерация – съответно Анхел Лопез Маравер и Джанлука Дал Олио. Основната й цел бе да се установят стратегически линии на работа срещу Африканската чума по свинете в двете страни.

Една от най-важните задачи в двете държави е да се намали числеността на дивите свине. Това ще гарантира в максимална степен опасната болест да бъде ликвидирана, съгласно препоръките на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ).

Ловците, както и туристите и превозвачите трябва да бъдат наясно с наличието на АЧС, особено в зони с активни огнища. Налага се да бъдат прилагани мерки за биосигурност, когато се транспортира месо.

И двете федерации изразиха твърдата си позиция, че Испания, Италия и Франция трябва да имат водеща роля във Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) по отношение на защитата на ловните дейности в страните от Средиземноморския басейн.

FACE и членуващите в него национални ловни съюзи работят по въпроса с АЧС от момента, в който заразата се превърна в сериозна заплаха за лова в Европа. Европейската комисия е възприела много активен подход за справяне с болестта, предоставяйки пълна информация на незасегнатите страни и подпомагайки тези, в които болестта вече е налична.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ