Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

IUCN избра нов генерален директор

iucn генерален директор

Международният съюз за защита на природата (IUCN), чийто член от 2021 г. е и НЛРС-СЛРБ, обяви официалното назначаване на д-р Гретел Агилар за генерален директор на организацията. В тази връзка президентът на IUCN Разан Халифа направи следното изявление:

„Гретел Агилар ще допринесе много за организацията със своята отдаденост към опазването на природата и защитата на правата на автохтонните народи по света. Нейният изключителен опит и ръководни способности, както и дълбокото познаване на целите на организацията ще бъдат от изключително значение.

Под нейно ръководство ние предвиждаме да се реализира разрастването и влиянието на нашия Съюз, които са в унисон с предизвикателствата, с които се сблъсква съвременният свят.“

Кариерата на д-р Агилар в сферата на опазването на околната среда и устойчивото практики продължава вече 30 години. Нейният опит включва развитие и прилагане на правото и разнородни по своята същност политики в областта на околната среда заедно с правителствата на различни държави и гражданското общество, както и работа по проекти на терен, като например подпомагането на местни общности да придобият достъп до чиста вода и борбата за равноправие между половете.

Дълги години тя се занимава с правата на автохтонните народи и местните общности и оказва ползотворно влияние за използване на техните знания и опит в основните политики по опазване на околната среда.

„За мен е чест да приема длъжността на генерален директор на IUCN и да бъда натоварена със задачата да ръководя най-голямата и най-разнородна екологична мрежа в света ръка за ръка с президента и Съвета на IUCN“, заяви д-р Гретел Агилар. – Разнообразните цели на IUCN допринасят за силата ни като Съюз, което ни позволява да извършваме научнообосновани, ефективни и приобщаващи действия за опазване на природата в световен мащаб. Очаквам с нетърпение да работя в тясно сътрудничество с членовете, експертите на Комисията и служителите по целия свят, за да постигнем нашата обща визия за справедлив свят, който цени и опазва природата.“

Преди да започне работа като генерален директор на IUCN, д-р Агилар е заемала позицията на зам.-генерален директор към IUCN в отдел „Региони и отдалечени територии“, започвайки през 2021 г. Преди това тя е генерален директор на организацията (2019-20 г.) и регионален директор за Мексико, Централна Америка и Карибите – позиция, която заема от 2005 г.

Преди да се присъедини към IUCN, д-р Агилар е работила в Центъра по екологично право на Коста Рика, защитавайки правата на автохтонното население и опазването на природата. Тя също така предоставя експертни оценки, свързани с биоразнообразието, на Програмата на ООН за околната среда и различни правителства. Доктор Агилар е преподавала в няколко университета и изследователски института и е автор на множество публикации в областта на правото и политиката в сферата на околната среда.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ