Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Из отчета на сдружението

В ЛРС-Гулянци членуват 420 ловци, разпределени в 13 дружини.

Основните видове дивеч, на които се ловува, са пъдпъдъци, фазани и диви свине.

Разселват се едногодишни фазани – тази година по 100 на дружина, и по 30 яребици.

Последната таксация показва, че намалява запасът на дива свиня – има около 200 прасета за територията на цялото сдружение. Повечето от тях са приходящи от Румъния и не се размножават в районите на дружините. Запасът на заека е устойчив – 3-5 заека на 1000 дка, но на този вид не се ловува.

Дивечът се подхранва целогодишно, във всички райони на дружите са изградени необходимия брой хранилки за едър и дребен дивеч, поддържат се планираните дивечови ниви, а в дружините, където животните нямат достъп до вода, са изградени изкуствени съоръжения до стари кладенци и с помпи се доставя вода за животните. За подхранването се изразходват годишно 40 тона фуражи.

През миналия сезон са отстреляни 39 диви свине, което една от слабите години, сега началото е далеч по обнадеждаващо – за първите два излета са отстреляни вече 14 прасета.

Пъдпъдъкът е намалял и това се дължи на интензивното земеделие на територията на сдружението.

Фазанът поддържа устойчив запас и миналата година са отстреляни 670 птици. Ефектът от разселването на яребиците е видим – забелязват се цели ята.

Миналата година отборът на ЛРС-Гулянци в турнира „Св. Хуберт“ за Купата на НЛРС-СЛРБ спечели първо място на регионалния турнир в Луковит, а на финала влезе в осмицата.

Седмица преди откриването на ловния сезон се организира тристранен турнир по ловна стрелба на дружественото стрелбище заедно с ловците от дружините в Никопол и Белене. Всяка година се провежда и екстериорна киноложка съвместно също със сдруженията в Никопол и Белене.

Всяка дружина е изградила своя ловна хижа, като най-модерните са в Гулянци, Брест, Милковица и Дъбован.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ