Най-голямото търсене на риба у нас е около Никулден. На традиционната българска трапеза за празника трябва задължително да има рибно ястие. Предпочитан е шаранът, но може да се замести с всякакви други видове, според предпочитанията и финансовите възможности на семейството.
Само че в този ден не всички търговци са етични към потребителите. На принципа „ден година храни“ някои гледат да пробутат и позалежала риба, която далеч не е прясна, а не е ясно и колко време е престояла замразена.
Затова експертите препоръчват да се купува жив шаран или друга жива риба, за която е сигурно, че ще е прясна. Ако такъв избор не е възможен, то вгледайте се в състоянието на рибата: да е със стегнато тяло, с изпъкнали и бляскащи очи, с чисти хриле.
Купувайте риба само от лицензирани търговски обекти. Нерегламентирани търговци може да ви я предлагат и на по-ниска цена, но тя най-вероятно е бракониерски уловена и не е ясно от какъв водоем.